zöld és lovas

2017.09.10. 23:08

Így ünnepelték a zöld Szentgotthárdot

A lovakat és a zöld Szentgotthárdot ünnepelték, valamint családi napot tartottak a helyi vadásztársaságok – mozgalmas programokkal telt meg a várkert szombaton.

Bakos Ágnes

Foto:

Egy különleges, erős, izmos, viszonylag kistestű ló hátán értük Marx Tibort. Megtudtuk: egy hucul hátán gyakorol a lovasíjász. Az íjászatban már jártas, a lovas-sportban még kezdő. A Kárpátok pónijának is nevezik a hucult – és csak az egyik lófajta, amelyik ott volt a szentgotthárdi rendezvényen.

- Az ilyen és hasonló

programokat azért támogatja a Földművelésügyi Minisztérium, hogy közelebb hozzuk a lovas hagyományokat az emberekhez – hangsúlyozta a szentgotthárdi lovas- és zöld napon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

A Hármashatár történelmi lovastalálkozón és viadalon részt vett mások mellett a

11-es Huszár Ezred, eljöttek a Csákberényi Csikósok és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium. Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány szervezte a lovas programot, a földművelésügyi tárca támogatásával. Az ünnepélyes megnyitón a magyar lovas hagyományokat idézte fel V. Németh Zsolt. Kezdve az ősmagyarok harcmodorától, folytatva a törökök ellen harcolt huszárokkal. Emlékeztetett, hogy a lovas hagyomány a történelem mellett a magyar kultúra része is – de tenni kell azért, hogy ez így maradjon, hiszen ma már kevésbé lovas nemzet a magyar. Példaként arról beszélt: bevonható a mindennapos testnevelésbe a lovaglás, fontos a lovasterápia és a lovas hagyományőrzés is. Tudományos megközelítésről is hallhatott a lovasnap közönsége: az Őrségi Nemzeti Park élen jár a muraközi ló revitalizációjában.

 

A lovas ünneppel párhuzamosan zajlott mindhárom szentgotthárdi vadásztársaság családi napja: jóvoltukból

vadételek illata (aztán íze) töltötte be a várkertet a negyedik Szentgotthárdi Vadásznapon, amelyet vadászmisével indítottak a résztvevők. Közben a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál részesei is lehetettek a látogatók. 2011 szeptemberében hagyta jóvá a képviselő-testület a Zöld Szentgotthárd programot – emlékeztetett Huszár Gábor polgármester. Azóta, immár hat éve igyekeznek környezetbarát gondolkodásmódot közvetíteni. A polgármester emlékeztetett a virágosításra is, bejelentette, hogy újabb ezer rózsatövet ültetnek a közterekre, a virágokhoz szinte ingyen jutott az önkormányzat. Szó volt élelmiszer-tudományról is és persze rengeteg szabad-idős programon vehettek részt a családok a várkertben. Lovas solymász és csikós bemutatóval örvendeztették meg az összegyűlteket, tartottak kézműves-foglalkozásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában