Egy év múlva lesz látogatható

2019.05.04. 07:00

Ilyen Szombathely látképe a víztorony tetejéről (Fotógaléria)

Nemsokára elkezdődik a víztorony felújítása. Felmásztunk a csigalépcsőkön, hogy megmutassuk olvasóinknak, milyen fentről a kilátás a városra.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

Ma már csak a pusztulás szépségét, a rozsdamarta fémek, a málló festék és vakolat rejtélyes alakzatait látjuk a Brenner-parkban álló víztoronyban körülnézve.

Az építmény csaknem százéves, 1926-ban adták át. A város vízellátására a 20. század elején először a Kálváriánál hoztak létre víztornyot, amely 500 köbméter vizet tárolt. A húszas években ez már nem volt elég, akkor tervezték meg az újat, amely vasbeton tartószerkezettel, vasbeton víztározó medencével készült. A 80-as évek elejéig használták mindkettőt.

 

Már 1997 óta voltak tervek a víztorony idegenforgalmi hasznosítására, de nem volt hozzá forrás. A mostani turisztikai célú felújítást 12 hónap alatt tervezi megvalósítani a szombathelyi önkormányzat európai uniós forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában