Általános tapasztalat

2019.07.18. 07:00

Iskolakezdés: még a roham előtt – A legkisebbeknél már augusztus elején összeáll a tanszercsomag

Közeledik az ősz és vele együtt a tanév is. Hamarosan ellepik az üzleteket a tanszereket keresgélő családok, ám vannak olyan előrelátó szülők, akik nem szeretik megvárni a tömeget és az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást, így már most nekiállnak a szükséges eszközök beszerzésének.

Polgár Patrícia

Laura szeptemberben a felső tagozatot, Vivien pedig az iskolát kezdi, míg Erik hetedik osztályba lép. Szüleik egész évben tesznek félre pénzt, így a tanévkezdés már nem okoz problémát

Fotó: Horváth Balázs

A jákfai Vassné Csonka Anita három gyermeket nevel férjével, a nagyszülők segítségével és némi spórolással finanszírozzák az iskolakezdést. Egész évben rendszeresen tesznek félre pénzt, így nyár végén már nem okoz nekik problémát, hogy nagyobb összeget kell kiadniuk. Szokás náluk, ha a gyerekek kezdik az iskolát, mindenből újat kapnak. Középső gyermekük Laura, idén megy felső tagozatba. Mivel idősebb testvére fiú, kevés dolgot tud tőle megörökölni. Bátyja, Erik hetedikes lesz, ő már nem mindenből kap másikat a régi tanszerei helyett. Anitáék július végén, augusztus elején kezdik járni az üzleteket, főleg a nagyobb üzletláncokat, gyakran látogatják a közeli papír-írószer boltokat is, de van, amit online rendelnek meg. Sportszereket a nagyobb sportszeráruházakban vásárolnak.

– Sajnos az iskolában nem kapunk előre összeállított tanszercsomagot, sem listát arról, mire lesz szükség a tanév során – mondja az anyuka. Ezért szereti a kisebb írószerboltokat, mert azokban mindig segítőkészen állnak hozzájuk: az eladók a gyerekek osztályának megfelelően segítenek a válogatásban. A jákfai nő szívesen járatja gyerekeit a szomszéd faluban található iskolába, ahol igyekeznek minden helyzethez rugalmasan hozzáállni, ha esetleg valamit elfelejtenek beszerezni, abból sincs probléma. Falusi iskola lévén az ottani tanárok is tisztában vannak vele, hogy nem minden esetben tudnak akár egy szögmérőt másnapra beszerezni, így legtöbbször hetekkel előre tudják, mikor mire lesz szükség a tanórákon.

Egy alsós gyerek iskolakezdése tavaly átlagosan 48 ezer forintba került, míg egy felsősre akár 61 ezer forintot is költhettek – derül ki egy web­áruház és a GKI közös felméréséből. Az MTI-n is publikált jelentés szerint egy közép- vagy felsőoktatásba járó gyermekre jutó összeg még ennél is magasabb lehetett: előbbi esetében 68, utóbbinál 84 ezer forint gyermekenként. A kutatásból kiderül, hogy a papír-írószerek kétharmadát a nagy hiperekben szerezték be tavaly a magyarok, a fennmaradó egyharmad helyi írószereket választott. Szintén hasonló arányban vásároltak tornafelszerelést a nagyobb sportáruházaktól, minden ötödik ember kínai áruházban vette a ruházati termékeket, míg minden negyedik válaszadó az internetről rendelt. A kutatás szerint az iskolai felszerelések kiválasztásánál az elsődleges szempont azok minősége volt: a válaszadók 73 százaléka keresett ez alapján. Fontos szempont az ár is, ami 67 százaléknál játszott döntő szerepet. 60 százalék figyelembe veszi a gyerek kérését, ízlését is. Sajnos a környezetvédelem még mindig nincs az elsődleges szempontok között. Csupán a válaszadók 11 százaléka jelölte meg, mint fontos tényezőt, hogy az adott termék újrahasznosított anyagból készüljön.

Laura szeptemberben a felső tagozatot, Vivien pedig az iskolát kezdi, míg Erik hetedik osztályba lép. Szüleik egész évben tesznek félre pénzt, így a tanévkezdés már nem okoz problémát
Fotó: Horváth Balázs

Változó, melyik család mennyit költ, de az elmondható, hogy a legnagyobb tömeg mindig augusztus 20. után és szeptember első hetében rohamozza meg az üzleteket – közölte Raffai Csilla, az egyik szombathelyi papír-írószer üzlet eladója. A szeptemberi vásárlás főként a középiskolás korú gyermekeknél a jellemző, számukra általában az iskola megkezdése után derül ki, mire lesz szükségük. Az alsó tagozatosoknak és az első osztályba készülőknek már most elkezdik beszerezni a nélkülözhetetlen eszközöket, ugyanis sok iskola előre összeállított listával segíti a szülőket. Általánosan megfigyelhető, hogy a legkisebbeknek legkésőbb augusztus elejéig már minden tanszer otthon sorakozik.

Megtudtuk, hogy – leszámítva a táska és a tolltartó árát – egy gyermekre megközelítőleg húszezer forintot kénytelenek áldozni a szülők. Az, hogy mennyire mintás, divatos egy-egy tanszer, még pluszban hozzáad a csomag árához. Az iskolatáskák ára 18 ezer forintnál kezdődik, a szombathelyi üzletben 24 ezer forint a legdrágább táska. Tolltartót már kaphatunk ezer forintért, de az átlagos ár három- és ötezer forint között mozog.

Tanszercsomagot, azt mondják, nem érdemes előre összeállítani, hiszen még iskolán belül is különböző kérései lehetnek egyes tanároknak.

Ha rászánunk egy kis időt az interneten való kutakodásra, láthatjuk, több online bolt is kínál alsósoknak összeállított alap tanszercsomagot. A legolcsóbb már nyolcezer forintért elérhető, melynek tartalma 1 doboz színes ceruza, 3 db HB-s grafitceruza, radír, hegyező, olló, kétféle ragasztó, vízfesték, tempera, zsírkréta, filctollkészlet, háromféle vastagságú szőrecset, rajzlapok, kistükör, műanyag óralap, számolókorongok és pálcikák, mérőszalag. Plusz négyezer forintért – különböző füzetekkel, kisvonalzóval, postaironnal, színes gyurmával, origamilapokkal, dosszié­val, fotókartonnal, krepp- és fénymásolópapírral – kibővített csomagot rendelhetünk.

Egy másik webáruház közel tizenkétezer forintért kínálja a fentieken túl leckefüzettel, írólappal, szám­egyenessel, logikai játékkal, műanyag hőmérővel, dobókockával, szám- és jelkártyákkal, borítékokkal, ecsettállal, technikai csomaggal megtoldott készletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában