kerékpárosokat kérdeztünk

2019.08.23. 11:31

Itt az autómentes augusztus – A műanyagmentes július sikerén felbuzdulva hirdették meg a kampányt

A Magyar Kerékpárosklub a műanyagmentes július sikerén felbuzdulva újabb szemléletformáló kampányt talált ki: útjára indították az autómentes augusztust. Szombathelyhez kötődő kerékpárosokat kérdeztünk szenvedélyükről, akik hasznos tanácsokkal is ellátták az olvasókat.

Polgár Patrícia

Babári Mária a sisak viselését mindenki számára kötelezővé tenné Fotó: VN/Babári Mária

A klub célja a kampánnyal, hogy minél többen próbálják ki: milyen letenni az autót, és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel megtenni, sőt akár egész hónapon át autó nélkül élni. A kerékpárosklub tanácsa, hogy mielőtt útra kelnénk, gondoljuk át: szükség van autóra az utazáshoz? Másként is meg lehet oldani? A klub a csatlakozó emberekben látta a kampány sikerét, mikor azt meghirdették: arra kértek mindenkit, hogy osszák meg tapasztalataikat közösségi médiafelületeiken az #auto­men­tesaugusztus hashtag alatt. Facebook-eseményüket közel ezerötszázan jelölték vissza, számos bejegyzés sikerességükről tanúskodik. A biciklizés közel huszonöt éve szerves részét képezi Szabó Gergely életének, aki több kerékpáros szakágban – mountain bike, túrakerékpár és versenykerékpár – is jeleskedik.

– A városban, amikor csak tudok, kerékpárral közlekedem. Semmivel nem igényel több rákészülést, mintha autóval mennék. Ha borús az idő, viszek magammal egy esőkabátot, és sárhányóval felszerelt biciklivel indulok útnak – fejtette ki. Mivel Ausztriában dolgozik, rendszeresen nem megoldható, hogy két keréken érkezzen a munkába. Elmesélte azonban, hogy ritkán előfordul, hogy biciklivel megy dolgozni. Hosszabb túrákra funkcionális öltözetet ajánl, elsősorban a kényelem miatt. Városon kívül, illetve sport­eseményekre pedig sisak használatát javasolja.

– Alapvetően a városban, még a legnagyobb csúcsban is maximum tizenöt perc alatt elérek bárhova, sokkal gyorsabban, mint autóval. Léteznek most már teherkerékpárok is, melyek segítségével a bevásárlás is könnyedén kivitelezhető, de még a gyermekeket is el tudjuk szállítani vele az iskolába – ajánlja a biciklis. – Nem kell a dugóban ülve stresszelnünk, sportértéke is van a közlekedési formának. Nem csak szezonális mozgásforma, hiszen ha megfelelő ruházatot választunk, télen sem kell a garázsban hagyni kétkerekűnket – teszi hozzá a Szombathelyi Tekergők elnevezésű csoport egyik vezetője.

Babári Mária a sisak viselését mindenki számára kötelezővé tenné Fotó: VN/Babári Mária

Szintén a csoportot erősíti Babári Mária, a Kezdő Bringások Köre névre keresztelt közösségi kerékpártúrák ötletgazdája, a szombathelyi biciklis élet aktív szereplője. Bár Mária néhány hete elköltözött Szombathelyről, és a KBK vezetésének stafétáját is átadta, a kerékpározás továbbra is a szenvedélye maradt. Míg párja kerékpárversenyek rendszeres résztvevője, ő megmaradt a túraszerű tekerésnél.

– Általában hosszabb tá­vokra járok, de semmiképp nem versenyszerűen. Ha látok valami szépet, szeretek megállni és azt lefotózni – osztotta meg velünk. – Amit mindenki számára kötelezővé tennék, az a sisak viselése. Bevallom, én sem szívesen hordom, mert izzad alatta a fejbőröm. Hosszabb távon a pihenők alkalmával ez zavaró lehet, de semmi pénzért nem indulnék el nélküle. Ami számomra a biztonságot garantálja, az a kesztyűm, ugyanis egy esésem alkalmával ez védett meg a komolyabb sérüléstől. Kényelmi szempontból a biciklisnadrág viselését ajánlom. Nem igényel ez sem nagyobb beruházást, bőven megfelel egy olcsóbb fajta is – tanácsolja. – Hosszabb távra mindig viszek magammal a nyeregtáskámban egy gumibelsőt – sosem lehet tudni alapon –, a legalapabb „tartozékom” a víz, illetve ha többórás útra indulok, egy energiaszelet.

Mint mondta, azért szeret kerékpározni, mert így szép helyekre juthat el. A pluszt mégis az adja neki hozzá, hogy megküzd érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában