Majálisokkal kezdődött a május

2019.05.02. 11:30

Jó időben, a szabadban pihenéssel, szórakozással töltötték sokan a munka ünnepét Vas megyében

Május elseje egyrészt a munka ünnepe – amelynek ma már retrókelléke például a lufis felvonulás –, másrészt tavaszünnep: udvarlásra alkalmas májusfaállítással. Szétnéztünk a megyében.

VN

Vépen jókedvű menet köszöntötte tegnap a tavaszt Fotó: Unger Tamás

BÜK

Tizenegy méteres Bük májusfája: kedden este állították fel helyi civil szervezetek a művelődési ház előtt. Azért ott, mert még tartanak a felújítási munkálatok a Koczán-háznál.Az iparoskör tagjai és horgászok is kivették részüket a munkából, a városszépítők és a művelődési ház munkatársai díszítették szalagokkal a fát. A májusfaállítás majdnem évtizede felújított hagyomány Bükön, vagyis van már gyakorlat: tíz perc alatt elkészült a május éke. Az ünnep természetesen majd a fa kitáncolásával zárul.

 

CELLDÖMÖLK

Ujjé, a ligetben nagyszerű! – idézhetnénk a régi slágert. Celldömölki szokás szerint a város zöld szívében, a ligetben rendezték meg a munka ünnepén a majálist. Volt minden: körhinta, ugrálóvár, vattacukor. Este koncertek, DJ-program várta a közönséget.

KÖRMEND

Nem alhattak sokáig a körmendiek a munka ünnepén: szokásos zenés ébresztőjét tartotta ugyanis már reggel hét órától a helyi fúvószenekar.

A város utcáin népszerű indulók és polkák csendültek fel Morvay András vezényletével. A ragyogó napsütéses idő később sokakat kicsalt a várkertbe, ahol hagyományos majális volt. Egész nap kirakodóvásárral, körhintákkal, ugrálóvárral várták az érdeklődőket.

SÁRVÁR

Az idén is folytatódott a Várparkban a májusfaliget állítás hagyománya. Most majdnem harminc fát díszítettek föl a helyi civil szervezetek önkéntesei. A műveletet ismét Kondora István polgármester és Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója irányította. A csaknem tízéves hagyomány szerint a város hagyományőrző íjászai helyezték el a legnagyobb – tizennégy méter magas – fát a tér közepén. Új faállítóként csatlakozott a város legnagyobb élelmiszeripari cége és a közös önkormányzathoz tartozó települések közössége is. A májusfaerdő egy hónapig látható Sárváron, akkor aztán – szintén közösségi eseményként – kitáncolják a feldíszített fákat.

 

SZOMBATHELY

Százakat csalt ki a ­nyárias meleg az Emlékműdombra, ahol délelőtt Szombathely Város Fúvószenekarát Frédi bábszínháza váltotta a színpadon. Ottjártunkkor a Savaria Rézfúvós Együttes hangulatos muzsikája adta a hátteret a hamisítatlan vurstlihangulathoz, amelynek része volt a dodzsem, az ugrálóvár, a bungee jumping, a körhinta és a popcorn-, pecsenye- és hot dog illat. A rendezvényt a Derkovits Városrészért Egyesület szervezte.

 

VÉP

Hagyományos retrófelvonulással és májusfaállítással köszöntötték május 1-jét a vépiek. Ezúttal az ünnep inkább tavaszköszöntő és humoros, családi volt. Akadt, aki kölcsönkért vasutasjelmezben, vonatindító tárcsával érkezett a családjával, úgy színesítette a menetet, amelyben a Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai voltak többségben.

 

Az egyórás felvonulást ezúttal is a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület autója vezette, a hangszórókból pedig a Rákóczi- és a Radetzky-induló szólt. A menet a művelődési háztól a Sportligetbe tartott, ahol virsli és sörjegy várta a felvonulókat. A jókedvű társaság az idén is megállt egy kis pihenőre: előbb a Török-, majd a Dömötör-portán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában