Időjárás

2019.07.23. 07:00

Jó idővel búcsúzik a július

A kukoricának jól jönne a csapadék, de nincs kilátás áztató esőre, sőt záporra sem. Az aratók és a strandolni indulók viszont örülhetnek: egész héten alkalmas lesz az időjárás a betakarításra és a szabadtéri fürdőzésre.

Bakos Ágnes

Olvadhat az aszfalt a héten is, sőt: várhatóan augusztusig nem marad 30 Celsius-fok alatt a nappali maximum hőmérséklet a megyében

Fotó: Szendi Péter

– Két szó: száraz és meleg – ezt mondta Pétervári Tibor az e heti, sőt, a júliusi időjárási kilátásokról. A szombathelyi meteorológiai észlelő az égre tekintve hozzátette: a felhők jönnek-mennek, de nem sok mindent hoztak eddig sem, fölszáradnak, csak „ijesztegetnek”. A hétvége előtt semmiképp nem lesz csapadék-utánpótlás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre kiadott prognózisa a hét legutolsó óráira jelez minimális, néhány tized milliméternyi záporesőt.

Ami a hőmérsékleteket illeti: 30-32 Celsius-fokos maximum, 15-16 Celsius-fokos minimum látszik a hét minden napjára. Ezek külterületen értendő számok, a belvárosban magasabb értékekre készülhetünk, de a minimum 18 Celsius-fok körüli.

Olvadhat az aszfalt a héten is, sőt: várhatóan augusztusig nem marad 30 Celsius-fok alatt a nappali maximum hőmérséklet a megyében
Fotó: Szendi Péter

A számoknál maradva Pétervári Tibor elmondta, hogy a július első három hete átlagos volt Szombathelyen, olyannyira, hogy a 20,4 Celsius-fokos havi középérték tizedre annyi, mint a sokévi júliusi átlag.

Az eddigi júliusi csapadék 35 milliméter Szombathelyen, ez a felét sem adja az átlagnak. A kukoricának nagyon kellene most a csapadék.

– Lehet, hogy a csövek kicsik lesznek, rosszul szemesednek – mondta az esőigényről, az aratáshoz ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában