Lovasok, kézművesek

2019.07.22. 07:00

Lovasnapot tartottak Orfaluban – A határ két oldalán élők ismerkedését is szolgálta

Helyitermék-bemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal tarkított lovasnapot tartottak szombaton a településen, magyar és szlovén résztvevőkkel. Mi is ott voltunk az eseményen, amely a határ két oldalán élők ismerkedését is szolgálta.

Tersztyászky Krisztina

A program egyrészről lezárása volt annak az egyhetes napközis tábornak, amin a környékbeli településekről és Szlovéniából érkezett gyerekek ismerkedtek a lovaglással. Simon-Nagy Attila táborvezető elmondta: a Balla Zsuzsa által tartott foglalkozásokon az volt a cél, hogy a gyerekek ne féljenek a lótól, megtanuljanak stabilan és helyesen ülni rajta.

A kis lovasok karkörzéseket végeztek a nyeregben, sőt le is feküdtek a ló hátára a szülőknek tartott bemutatón, bizonyítva, hogy biztonságban érzik magukat a négylábú társ hátán.

De másról is szólt a tábor: fazekaskodtak, méhészetben és sajtkészítőnél jártak, és volt mesedélután is a programban. Aki Szlovéniából jött, a hét végére már az is elég jól tudott kommunikálni, főleg, mivel a határon inneni gyerekek közül is sokan szlovén iskolába

járnak, és ismerkednek a nyelvvel.

Suhai Gábor Őriszentpéterről például két gyermekét, Benedeket és Borit is elhozta a táborba. Ők otthon is lovagolnak, de számukra is sok többletet adott a tábor, más lovakkal, közösségben, sok színes programmal.

 

De a lovasnap küldetést töltött be annak a többéves programnak a részeként is, amely arra hivatott, hogy a határ két oldalán levő turisztikai szolgáltatók megismerjék egymás kínálatát. Az együttműködéssel – ahogy Goda Ilona Orfalu polgármestere fogalmaz – el szeretnék érni, hogy a turisták számára átjárható legyen a határ, érdemes legyen hosszabb időt eltölteni a térségben, s hogy az ide érkezőkben is tudatosuljon, egységes területről van szó, amit csak a mesterséges határ választ szét.Három magyar és három szlovén partner dolgozik azon, hogy a Mura és a Rába közti területeken minél több látnivaló, kézművesműhely, szállás és vendéglátó kerüljön be a körforgásba. Varga Georgina, a Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület munkatársa szerint ez eddig nem igazán működött jól, de most már a határ mindkét oldalán mintegy húsz partner csatlakozott, és több olyan túraútvonal terve is elkészült, melynek egyik napja az egyik, a másik napja a másik országban levő látnivalókat öleli fel.

Az együttműködés három fő területre koncentrál: a vízi, a lovas turizmusra és a kulturális programokra. A szombatihoz hasonló alkalmakat felváltva mindkét országban megtartják, hogy segítsék a turisztikai szolgáltatók egymásra találását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában