ünnep alkalom

2019.03.31. 11:30

Jubiláló kertbarátok: Sokan kiköltöznek – új feladatok előtt a 25 éves közösség

Péntek délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartotta közgyűlését a 25 éve megalakult Parkerdei Kertbarát Egyesület. Az ünnepi alkalomból emlékérmek is gazdára találtak.

TK

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke emlékezett a kezdetekre Fotó: Unger Tamás

A kertszövetkezetet felváltva 1994. március 2-án alakult meg az egyesület 310 taggal, 578 kertes területtel – emlékezett az ünnepi közgyűlésen Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke. 25 éve közös munkával kezelik a területen jelentkező problémákat. A legnagyobb közös feladat máig az utak, útszélek, átereszek karbantartása. Új utcanévtáblák, eligazító térkép, sebességkorlátozó táblák készültek. Közös gond az illegális hulladéklerakás, kora tavasszal az egyesületi tagok önkéntes munkában gyűjtik a szemetet. Idővel komfortosabbá váltak a parcellák. 2005-ben villanyt, két évvel később vízvezetéket kapott a parkerdő, tavaly óta pedig az internetes hálózathoz is hozzá lehet jutni.

 

Több közösségi kezdeményezés is meghonosodott a tulajdonosok között. Több mint tíz éve megszervezik a legszebb kertek versenyét és a nyitott porták napját. Kapcsolatot építettek ki a Parti Kertészettel, a kertészeti szakközépiskolával, a Váci utcai idősek klubjával.

A hagyományokat folytatják, ám mivel a terület arculata megváltozott, mások az igények, új feladatok is jelentkeznek. Sokan kiköltöznek, igény lenne közvilágításra, sűrűbb buszjáratra, szemétkezelésre – hangsúlyozta az elnök.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke emlékezett a kezdetekre Fotó: Unger Tamás

Az elhangzottakra rímelően szólt Németh János a Szombathelyi Közterület-felügyelet részéről. Elmondta: az ősszel felszerelt éjjellátó térfigyelő kamera segítségével máris sok illegális szemetelőt sikerült beazonosítani. Arról tájékoztatott, hogy az erdészet szelektív gyűjtőedényeket fog kihelyezni a Parkerdőbe látogatók részére. A tagságot arra bátorította, hogy aki ennek ellenére illegális szemétlerakót ér tetten, írja fel a rendszámát, fotózza le az autót, és tegyen feljelentést. Akár 150 ezer forintos büntetés is lehet a következménye. Eljött és a szolgáltatás jobbításáról szólt az internetes vállalkozó, a vízügyi szakember pedig levélben tájékoztatta a közgyűlést, hogy a nyáron – a megnövekedett vízigény miatt – több mint húszmillió forintos kapacitásbővítő fejlesztést végeznek.

Az egyesület vezetősége 20 aktív alapító tagnak mondott köszönetet emlékéremmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában