Embereket mentettek

2019.10.21. 11:30

Katasztrófa-felszámolási gyakorlat volt a hármashatárnál

Összefogás 2019 címmel tartottak komplex nemzetközi katasztrófafelszámolási és honvédelmi gyakorlatot Alsószölnökön, Felsőszölnökön és Szakonyfaluban szombaton.

Merklin Tímea

Az összehangolt, szakszerű munka, az együttműködés mindig kulcskérdés, ha emberi életek vannak veszélyben

Fotó: Szendi Péter

 

A magyar-szlovén-osztrák katasztrófa-felszámolási együttműködésben a körmendi, a szentgotthárdi és a vasvári járási mentőcsoport, valamint a 83. Területvédelmi Zászlóalj is részt vett.

A szlovén, osztrák, magyar tűzoltók, a járási mentőcsoportok mellett felsorakozott a 83. Területvédelmi Zászlóalj. Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a SI-HU-A nemzetközi katasztrófafelszámolási együttműködési gyakorlat 250 résztvevőjét, a vendégek között Metka Lajnščeket, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját, Klavdija Lebart, a Polgári Védelmi és Mentésügyi Igazgatóság muraszombati munkatársát, Orbán Lajost, a szlovéniai Tűzoltó Szövetség koordinátorát, Bojen Boskorecet, a Hodosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét.

Kiemelte: idén ez a második gyakorlat, amelyen területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek. Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a baj óráiban az önkéntes szerveződéseknek is óriási szerep jut, kulcskérdés, hogyan tudnak együttműködni akár a nyelvi különbség ellenére. A gyakorlat a határon átnyúló káresemények felszámolási képességének is próbája volt.

A katonák ellenőrző-áteresztő pontokat működtettek a falvakban. A tűzoltók, a járási mentőcsoportok, a honvédségi egységek, a vízügyi szakemberek, a polgárőrök, a vasi vöröskeresztesek összefogásban oldották meg a feladatokat. A műszaki mentés, tűzoltás, árvíz elleni védekezés, eltűntek felkutatása mellett patakmedret tisztítottak, veszélyes fát vágtak ki.

Az összehangolt, szakszerű munka, az együttműködés mindig kulcskérdés, ha emberi életek vannak veszélyben
Fotók: Szendi Péter

A Körmendi Járási Rábavölgye, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár és a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport megfelelt minősítést kapott, és együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Nyugat Offroad Egyesülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában