Fizikából verhetetlenek

2019.06.16. 11:30

Két versenyen is fej fej mellett győztek a brenneres diákok

Az általános iskolai szinten elérhető legjobb eredménnyel dicsekedhet a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyolcosztályos gimnáziumának két nyolcadik osztályos diákja.

Tersztyánszky Krisztina

Kovács Gergely és Kiss Mihály. A nyáron már a középiskolás megmérettetésekre készülnek Fotó: HB

Kovács Gergely és Kiss Mihály már korábban is szerepeltek lapunk hasábjain a fizikatanulmányaik során elért szép eredményeik okán. Most azonban mind a ketten első helyen végeztek a Jedlik Ányos Országos Fizikaverseny és az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjén egyaránt. Olyan kicsi volt a kettejük pontszáma között a különbség, hogy a bírálók megosztva adták ki az első helyezést.

A párhuzamos ­osztályokba járó Gergely és Misi tavaly a Jedlik-versenyről ezüstérmet hozott haza, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Öveges-versenyén azonban csak nyolcadikosként indulhattak. Az utóbbi verseny Győrben megrendezett országos döntőjében számításos feladat, feleletválasztós teszt és gyakorlati mérés is várt rájuk, sőt fizikatörténetből is felelniük kellett. Az általuk elmesélt bonyolult feladatok közül csak egynek a leírására vállalkozom: hova kell célozni egy víz alatt elhelyezett céltáblára lézerrel és hova hagyományos fegyverrel? Felkészítő tanáruk, a közelmúltban a Kiemelkedő Pedagógus Munkáért Díj I. fokozatával elismert Vida Mária abban látja a fiúk sikerének titkát, hogy náluk az érdeklődés és a tehetség egybeesik.

Kovács Gergely és Kiss Mihály. A nyáron már a középiskolás megmérettetésekre készülnek Fotó: HB

A versenyeken összetett feladatokat kapnak, melyekben a mozgás, az erő, a teljesítmény, a sűrűség, az elektronika vagy akár a fénytan törvényszerűsé­geit együtt kell alkalmazni. Csak az jön rá a megoldásra, aki birtokában van a tényszerű tudásnak, de azt is felismeri, hogy hol melyik törvényszerűséget kell használni.

A fiúk még ráérnek a pályaválasztásról gondolkodni. Gergely csak annyit árul el, hogy szeretne majd továbbtanulni, Misi talán kutató lesz. Kitűnő tanulók, sokféle lehetőség közül választhatnak, ha eljön az ideje. Egyelőre közelebbi célok állnak előttük. A nyáron az iskolai természettudományi táborban és a szalézi napköziben fognak látványos kísérleteket bemutatni alsó tagozatos diáktársaiknak.

És hogy a versenyzéssel hogyan tovább? Misi vaskos könyveket terít elém: a Mikola és a Vermes évkönyveket – ezekből fognak készülni a középiskolás megmérettetésekre. Ősszel pedig, az Eötvös Loránd jubileum alkalmából emlékversenyt hirdetnek, amelyre az előzetes fordulók alapján a legjobb tíz, négyfős csapatot fogják meghívni.

A tanárnő tervei szerint Gergely és Misi két idősebb diáktársával alkot majd egy csapatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában