gálaműsorral ünnepelnek

2017.11.30. 22:11

Kétéves a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszegen

Nívós gálaműsorral ünneplik a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének születésnapját a KRAFT-programban felújított Zwinger-Öregtoronyban.

Cseszkó Tamás

Prof. dr. Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapító-igazgatója prof. dr. Schöpflin György EP-képviselővel Fotó: Archív

 

Prof. dr. Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapító-igazgatója prof. dr. Schöpflin György EP-képviselővel
Fotó: Archív

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete – Institute of Advanced Studies Kőszeg (FTI-iASK) december 7-én ünnepli megalakulásának második évfordulóját a felújított Zwinger-Öregtorony épületében.

A születésnapon előadást tart a nemzetközi hírű történész-politológus, Ahmet Evin Muszlimok Európában címmel, majd az intézet munkatársa, Pók Attila történész Emlékezet és felejtés – Kommunizmus Magyarországon című angol nyelvű könyvének bemutatója következik Borhy László, az ELTE rektora, az MTA tagja és a Löweni Katolikus Egyetem Európa-Tanulmányok Központjának igazgatója, Patrick Pasture professzor részvételével. Délután 17.30 órai kezdettel az Esterházy Trió ad ünnepi hangversenyt Liszt Ferenc szerzeményeiből Sebestyén Ernő európai hírű kőszegi karmester és hegedűművész irányításával. Az ünnepi fogadáson az intézet zenei műhelye, a Collegium Sonorum tart zenei előadóestet, majd az intézmény igazgatója ad rövid áttekintést az eddig elért eredményekről.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének születését és a Kreatív Város Fenntartható Vidék programot mi is folyamatosan figyelemmel követtük. Két évvel ezelőtt prof. dr. Miszlivetz Ferenc, az intézet jelenlegi igazgatója lapunknak a következőket mondta: „Hiszem, hogy nem lehet létrehozni az új tudást elmélyült kutatómunka nélkül. Ezt pedig gyakran megöli az állandó és rövidtávú pályázati kényszer, a forráshiány, az egyre zsugorodó tortán való marakodás a sokszor értelmetlenül elszeparált karok és tanszékek között. Ha adott a megfelelő, befogadó városi környezet, ahol rendelkezésre állnak a feltételek, tehát megfelelő színvonalú a lakhatás, könyvtárak, kávéházak, rekreáció, ugyanakkor nincs jelen a nyomasztó rohanás, a rosszkedvű kiszorítósdi és a lélektelen, mindent megölő admisztráció.”

Az elmúlt két évben számos fejlesztés valósulhatott meg az intézet hátterét biztosító KRAFT-programnak köszönhetően. Prof. dr. Miszlivetz Ferenc munkáját nemrég rangos városi kitüntetéssel is elismerték: Kőszeg Városért díjat vehetett át Huber Lászlótól, a település polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában