Van nyolc falu, ahol egy álláskereső sincs

2019.01.23. 07:00

Kevesebb a munkakereső most Vas megyében

Éves és havi szinten is csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Vasban, tíz éve pedig kétszer ennyi munkanélkülit tartottak nyilván. Van nyolc falu, ahol egy álláskereső sincs, és 21 olyan, ahol csak egy.

VN

Budapest, 2013. augusztus 22. Rabecz László (b) és Mihály László, az Atifull Bt. hőszigetelő szakmunkásai a külső hőszigetelés és homlokzat felújítása után egy stilizált evezős figurát festenek fel a III. kerületi Lajos utca 105. számú panelház homlokzatára 2013. augusztus 22-én.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kovács Attila

KEVESEBB

Vas megyében 4129 álláskereső volt 2018 záróadatai szerint, amelyeket most tett közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Az álláskeresők száma 34-gyel kevesebb, mint egy hónappal korábban, és 21-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban volt. A ­173 306 munkaképes korú Vas megyeihez arányítva 2,38 százalékos volt a relatív munkanélküliségi ráta 2018 utolsó napjaiban.

A tavalyi, immár teljes adatsort nézve kiderül, hogy júniusban volt a legkevesebb és februárban a legtöbb álláskereső a megyében. A nyár első hónapjának végén 3925 munkanélkülit számolt az NFSZ, míg az év második hónapjában 4710 munkakereső volt.

Egyébként az egész országra jellemző, hogy kevesebb az álláskereső. Az NFSZ nyilvántartásában a 2018. decemberi zárónapon 241 900 munkanélküli szerepelt, egy év alatt 5 százalékkal csökkent Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma.

MEGYESZÉKHELY

Szombathelyen nőtt és csökkent is a munkanélküliség, ha éves és havi összevetésben nézzük a számokat. Az évzáró adatok 1167 regisztrált munka nélküli szombathelyit mutatnak. Egy hónappal korábban 1205 álláskereső volt a megyeszékhelyen, egy évvel korábban pedig 1139.

A számokhoz tartozik, hogy 2017 végén még több munkaképes korú szombathelyivel számolt a foglalkoztatási szolgálat: 51 980 15 és 64 év közötti lakos élt a városban, 2018-ban pedig 51 105 aktív korú szombathelyit sorolt minden hónapban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

EGY VAN, EGY SINCS

A tartósan 2 és 3 százalék közötti vasi mutatóhoz nagyban hozzájárulnak azok a falvak, ahol egyetlen álláskereső sincs. A decemberi záró adatsor nyolc ilyen falut sorol. A „legjobb nullás” mutató Csempeszkopácsé, hiszen ott 238 az aktív korú lakosok száma. Kenézben, Zsédenyben és Chernelházadamonyán is száz fő feletti a munkaképes korú lakos, és azokban a falvakban sem volt munkanélküli december utolsó napjaiban. Szerepel még a sorban Nemesládony, Nagymizdó, Répceszentgyörgy és Hegyhátszentmárton.

A legkisebb vasi faluban, Nemesmedvesen egy aktív korú lakos regisztrált munkanélküli a 16-ból, ez 6,25 százalékos relatív munkanélküliségi rátát eredményez a faluban. Nemesmedvessel együtt 21 olyan vasi község van, ahol csak egy-egy lakos álláskereső. Sőt, a 21 között 16 faluban nem tartós munkanélküliről van szó. Vasasszonyfa, Szaknyér, Nagygeresd, Iklanberény és Magyarnádalja egy-egy munkakeresője viszont tartósan, legalább 365 napja regisztrált munkanélküli.

TÍZ ÉVE

Kétszer ennyi volt az álláskereső Vas megyében tíz évvel ezelőtt – derül ki a foglalkoztatási szolgálat 2008. évi utolsó adatsorából. Akkor 8395 munkakereső volt Vas megyében, több mint 1600-an legalább egy éve nem találtak munkát. Vas megye aktív korú lakossága akkor 175 834 fő volt, ehhez arányítva 4,77 százalékos volt a relatív munkanélküliségi ráta. Abban az évben és hónapban nem volt olyan vasi község, ahol ne lett volna álláskereső, Szombathelyen pedig 2041 munkanélkülit tartottak nyilván, több mint négyszázan legalább egy éve kerestek munkát, a relatív munkanélküliségi ráta pedig 3,82 százalékos volt a vasi megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!