Kettős állampolgárok

2019.08.16. 07:00

Kilencvenkilenc eskütétel Sárváron

Újabb állampolgári eskü volt a sárvári városházán, a mostani alkalommal együtt eddig egy híján százan választották a vasi várost fogadalmuk megtételére. Most kis­korúak is voltak a fogadalomtévők között, a nevükben törvényes képviselőjük tette le az esküt.

Pajor András

Állampolgári eskü a sárvári városházán, középen Kondora István polgármester, aki hangsúlyozta: súlyos lelki sebeket kell begyógyítani

Fotó: Benkő Sándor

Kondora István polgármester és Jakits-Szabó Zsuzsanna, az önkormányzati hivatal állampolgársági ügyekért felelős munkatársa előtt ezúttal egy ukrán, négy román és két német állampolgársággal rendelkező honfitársunk lett kettős állampolgár, ketten közülük kiskorúak és törvényes képviselőik tették le helyettük az esküt.

A magyar állampolgárság megszerzésére irányuló kérelemről a köztársasági elnök dönt. A honosított a választása szerinti polgármester előtt esküt tesz, és a magyar állampolgárságot az eskü letételének napján szerzi meg. Kondora István polgármester kiemelt figyelmet fordít az állampolgársági eskütételekre, mindig megtiszteli új honfitársainkat a polgármesteri lánc viselésével, és mindig szívesen hallgatja a történeteket, hogy ki honnan és miért jött Magyarországra, hol dolgozik, hogyan boldogul hazánkban. A legutóbbi alkalommal ezeknek az eskütételeknek és a kettős állampolgárságnak a jelentőségéről is beszélt.

Állampolgári eskü a sárvári városházán, középen Kondora István polgármester, aki hangsúlyozta: súlyos lelki sebeket kell begyógyítani
Fotó: Benkő Sándor

– Ezeknek az állampolgársági eskütételeknek az a szomorú előzménye, hogy 2004. december 5-én a kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredménytelenül zárult, többek között a Gyurcsány-kormány ellenkampányának köszönhetően – mondta Kondora István, hozzátéve: akkor nagyon súlyos sebet ejtettünk a határon túl élő magyarok lelkén. Amióta a magyar állampolgárságról szóló törvény hatályba lépett, nagy erőkkel próbáljuk ezeket a sebeket begyógyítani. Ebben Sárvár egy kicsi pont, de a 99. magyar állampolgár is esküt tett itt, hozzájárulva ezzel a nemzetegyesítéshez.

Minden olyan ember számára, aki ezt az esküt leteszi, lelki megnyugvást és élményt ad, amely a formalitáson túl valóban hozzájárul ahhoz, hogy magyarnak érezhesse magát – jegyezte meg Sárvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában