Energiatakarékos épület

2018.11.28. 17:30

Kisebb lábnyom – Májusra megújul az Arany János iskola

Kisebb lesz az épület ökológiai lábnyoma – ezt a célt szolgálja az Arany János iskola teljes megújítása. Hőszigetelik az iskolát és napelem termel majd áramot. Mintegy 158,8 millió forintból lesz energiatakarékos az épület. A munka megkezdődött, az ütemezés szerint májusra elkészülnek.

VN

Megújuló iskola. Szemben Huszár Gábor, mellette jobbra: V. Németh Zsolt, Majthényi László

Fotó: Horváth Balázs

Két éve pályázott és tavaly nyert Szentgotthárd önkormányzata a Szentgotthárd és Térsége Iskola Arany János 1–4. évfolyamos általános iskolája energetikai fejlesztésére – emlékeztetett Huszár Gábor polgármester. A TOP projektben nyertek 158,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást, aztán a napokban indulhatott el hivatalosan az építkezés.

– Pluszköltségek merültek fel – számolt be a polgármester. Az ok, hogy az első meghirdetésre nem volt jelentkező a kivitelezésre, aztán felmentek az árak, mintegy 45 millió forinttal kerül többe az energetikai fejlesztés. Erre az összegre – mint úgynevezett költségnövekményre – a kormánytól igényel forrást a szentgotthárdi önkormányzat. Az elhúzódó kivitelezési közbeszerzés miatt nem tudták a nyári tanítási szünetben elvégeztetni a komplex felújítást. Már van kivitelező, Illéssy Attila cége dolgozik, és májusra várhatóan elkészülnek a munkával. Huszár Gábor emlékeztetett arra, hogy 1961-ben épült az Arany János iskola, vagyis ráfér már a komplett modernizálás.

Megújuló iskola. Szemben Huszár Gábor, mellette jobbra: V. Németh Zsolt, Majthényi László
Fotó: Horváth Balázs

Most hőszigetelik az épület külső homlokzatát, a padlás- és a pincefödémet. Kicserélik a nyílászárókat, nem is kevés az érintett terület, hiszen 225 ablakot és 13 ajtót érint a csere. Napelemes rendszer kerül a tetőre, a meglévő palatetőt csak ott bontják és cserélik, ahol kiépítik a napelemes rendszert. Összességében kisebb lesz az épület ökológiai lábnyoma – emelte ki a polgármester. A munkálatok miatt megértést és türelmet kér a pedagógusoktól, a diákoktól és a szülőktől.

Az összefogást emelte ki a szentgotthárdi iskolafelújítás kapcsán V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, az összefogást a tankerület és az önkormányzat között. A megyei vezetés kiváló szervezői, koordináló munkáját is hangsúlyozta. Az energetikai fejlesztéssel kapcsolatban pedig elmondta: bízik abban, hogy az – az olcsóbb fenntartás mellett – környezettudatos nevelésre is mutat.

Szereti a gondterhelt polgármestereket – így fogalmazott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, utalva arra, hogy Szentgotthárdon hét projekt megvalósításán dolgoznak mintegy 1,5 milliárd forint állami támogatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!