Pap akart lenni, tanító, költő lett

2019.01.19. 07:00

Könyv született az elfelejtett Finta Sándor novelláiból

Finta Sándor, a Püspöki iskola egykori igazgatója, író, költő Aranyból épült ház című kötetét mutatták be tegnap a Püspöki Palotában.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

A Szülőföld Könyvkiadó fűzte egybe Finta Sándor 1909–1949 között írt műveit, Farkas Csaba igazgató fontosnak látta az erős katolikus hitű szerző mély érzésekkel teli elbeszéléseinek gondozását. Dr. Székely János megyés püspök méltatásában kiemelte, hogy Finta Sándor, a Püspöki iskola tanítója volt az, aki egy gyerekek által játszott darabban kiválasztotta (boldog) Brenner Jánost az oltáriszentséget haláláig védő Tarzíciusz szerepére, amely előre jelezte vértanúságát.

Tangl Lászlóné mutatta be a kötet tartalmát

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy Finta Sándor a háború után indexen volt, életműve kiesett a megismerhetők közül, de munkássága fontos része a város történelmének, és mivel idén van születésének 130. évfordulója, e kötettel emlékezünk rá. A rendezvényen jelen volt Császár Ernő, Finta Sándor unokája is, aki ismertette a nagyapja élettörténetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában