Koraszülöttek

2017.09.11. 07:35

Korababák a szombathelyi PICniken

SZOMBATHELY – Legalább kétszázan megfordultak a Zseboroszlán Alapítvány és a Markusovszky kórház Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) szombati koraszülött találkozóján.

Tóth Kata

Az ikrek, Demeter Anna és Luca a bátyjukkal, Áronnal és szüleikkel, Demeterné Mihály Ágnessel és Demeter Róberttel

Fotó: Cseh Gábor

Legtöbben a frissen elbocsátott babák közül érkeztek (egyéves korig) – ők postán kaptak meghívót a Herényiek Házában tartott, sorban a hatodik családi PICnikre. Sok volt az ikerpár és a visszatérők: egykori koraszülöttek, olyanok is, akik résztvevői voltak a 2011-es első találkozónak. A hagyományosan szeptemberben tartott összejövetel jó alkalom arra, hogy szülők, orvosok, nővérek az első hónapok nehézségei után együtt örüljenek a kis súllyal, idő előtt született, most már szépen cseperedő gyerekeknek. Nem utolsósorban a PIC szakorvosai, ápolói a találkozók alkalmával évről évre meggyőződhetnek arról: van értelme mindennapos, időnként kilátástalannak tűnő küzdelmeiknek.

Az ikrek, Demeter Anna és Luca a bátyjukkal, Áronnal és szüleikkel, Demeterné Mihály Ágnessel és Demeter Róberttel Fotó: Cseh Gábor

- Minden jól alakult, egyszer sem volt beteg a kisfiunk, amióta hazahoztuk a kórházból – árulta el Sütő-Komláti Gyöngyvér, a most 15 hónapos Alex anyukája. Alex, akinek a mosolya beragyogta a Herényiek Háza udvarát, 31 hetesen, mindössze 1890 grammal és 46 centivel született tavaly júniusban. Nemrég kezdett el járni, jó kedélyű, jó evő és alvó, és mint megtudtuk, nyáron kétszer pancsolt a Balatonban. Demeter Anna és Luca január végén, 35. hétre születtek sürgősségi császármetszéssel, a szüleik és Áron, a bátyjuk kísérte el őket a piknikre. A lányok súlyra, hosszra szépen növekednek, a születésük után több mint egy hónapot töltöttek a PIC-en. A törődésre, amely körülvette őket, máig jó szívvel emlékszik édesanyjuk, Demeterné Mihály Ágnes. A találkozóra ők is a 2011-ben létrejött Zseboroszlán Alapítvány meghívására mentek. Tavaly arról határozott a szervezet, hogy a korai fejlesztés ügye mellé áll – eszközbeszerzéssel, szakemberképzésben támogatva a területet. Dr. Grasselly Magdolna, a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) részlegvezető főorvosa, egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke és Kaczmarski Szilvia szervező elmondták, konkrét próbálkozásuk volt: kiegészítő korai fejlesztést, mozgásterápiát szerettek volna megvalósítani egy általuk berendezett teremben gyógytornászok segítségével. Részeredményről tudtak beszámolni: mindennap jár gyógytornász a koraszülött-osztályra. Még haza sem mennek egyes babák, már elkezdik őket tornáztatni – ez előremutató, pozitív változás. Idén apróbb, a napi rutinban nélkülözhetetlen dolgokat kért az alapítványtól a PIC: cumisüveg-melegítőt, melegítőpárnákat, inkubátortakarókat – ezek könnyítik, gyorsabbá teszik a babák ellátását. Ahogy korábban, úgy most is áldoznak arra is, hogy az osztályon dolgozóknak naprakész legyen a tudása. Az intenzív terápiás nővérek közül négyen kongresszusra mennek ősszel, ketten intenzív szak-asszisztensképzőbe járnak – részben az alapítvány finanszírozásával. Nagy szükség lenne egy agyi ultrahangra – a koraszülötteknél gyakori az agyvérzés -, elképzelhető, hogy ennek a beszerzéséhez is hozzájárulnak. Novemberben a koraszülöttek világnapjára flashmobbal, figyelemfelhívással készülnek, a Kanga-tréningesekkel összefogva.

Az idei koraszülött-találkozón feltűntek a gyerekek között a bohócdoktorok; Nagy Jonathan bűvész, illuzionista a legkisebbeknek szóló műsorát vitte a Herényiek Házába – trükkjeire az első pillanattól vevő volt ifjú közönsége. Ő pedig zokszó nélkül engedelmeskedett a „Még egyszer, lassabban!” felszólításoknak. Lufiból hajtogatott állatok készültek az udvaron. Igaziakat is lehetett simogatni, a póni békésen tűrte a hátára kéredzkedőket. Logikai játékok, nyomdázás, gipszfigurafestés, színezők, csillámtetoválás és játszószőnyeg adtak egész délelőttre elfoglaltságot az épületen belül. Nem sokkal a pincepörkölt elfogyasztása előtt egyre több cicának, kutyának maszkírozott gyerek szaladgált, közben a szüleik az egykori kórházi sorstársaikkal válthattak szót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában