Az aksi veszélyes áru?

2019.07.04. 07:01

Körmendre szállított árut, megbüntették, most fellebbez

Olvasónkat megbüntették, mert egy 10 kilogrammos akkumulátort szállított saját cégének autójával a Nádasdi elkerülőn.

Lakosi Gabriella

Stojcsics Kálmán 10 kilogrammos akkumulátort szállított, megbüntették: nem fizetett, fellebbezett

Fotó: Szendi Péter

A katasztrófavédelem munkatársai állították félre a kisteherautót – meséli Stojcsics Kálmán. Megállapították, hogy veszélyes anyagot szállít, ezért megbüntették, összesen 150 ezer forintot kellett volna fizetnie.

A férfi fellebbezett, bizonyítani akarta, hogy magáncélból használta a járművet. De rossz helyre küldte be a papírokat, így a bírság tovább emelkedett, már negyedmillió forintot követelnek tőle. Most tovább folytatódik az ügy, újra fellebbezett.

Stojcsics Kálmán 10 kilogrammos akkumulátort szállított, megbüntették: nem fizetett, fellebbezett
Fotó: Szendi Péter

Megkerestük a katasztrófavédelmet, hogy megtudjuk, mi a helyes eljárás egy akkumulátor szállításánál. Nem magán­emberként fuvarokmánnyal kell rendelkeznünk, illetve veszélyesáru-szállítással kapcsolatos oktatáson is részt kell vennünk. Magánemberként az akkumulátorok szállítása nem tartozik az ADR előírásainak hatálya alá, ha jól rögzítették, nincs a külsején veszélyes sav- vagy lúgmaradvány, rövidzárlat ellen kupakkal védték. Sérült akkumulátor esetén viszont engedélyt kell kérni a hatóságtól.

Jó tudni, hogy a KRESZ alapján megállíthatják a katasztrófavédők a személyautókat is. Azonban csak a veszélyes áru ellenőrzésére terjed ki a hatáskörük, de bármilyen más közúti szabálytalanság esetén az illetékes hatóságot értesítik és a járművet az intézkedésig visszatarthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában