Tönkremennek a házak

2018.04.19. 11:30

Ülősztrájk is lehet Kőszegen a gyenge és túlterhelt út miatt

Csőtörés volt az Ady utcában, de ez csak egy eleme a lakók panaszának. Szerintük az út gyenge és túlterhelt, a nagy forgalom miatt tönkremennek a házak.

Merklin Tímea

Csőre József a csőtörtést mutatja. Ő és az utcabeliek úgy vélik, ez is a teherjárművek keltette rezgés miatt van, féltik a házaikat, megrepedeznek a falak, a járólapok. Panaszukat, amely a túl gyors forgalomra is kiterjed, az önkormányzatban is elmondták Fotó: Nagy Jácint

A kezdet

– Nagy zúgást, morajlást észleltünk, nem tudtuk, honnan jön; olyan hangos volt, mintha egy repülőgép akarna leszállni – meséli Ganzer Krisztina, aki családjával kijött az utcára, mert rájöttek, hogy a föld alól jön. A vízügyi szolgáltató kedden reggel kijött, feltárta a területet, a problémát megoldották. Az itt lakók értesítették szerkesztőségünket a csőtörésről, ami csak egy része a problémájuknak. Szerda délelőtt beszélgettünk a nyitva hagyott gödör mellett, ahol az egyik lakó fényképeket is készített az itt nehezen elhaladó kamionról.

– Többször panaszoltuk, hogy javítsák meg az utat. Most a gödör oldalfalán jól látszik, milyen minőségű az út, nincs rendes alapja. Habár a helyi buszjáratot kitiltották innen, a turistabuszok, a több tonnás teherautók továbbra is itt járnak ebben a kis utcában – halljuk Csőre Józseftől.

Csőre József a csőtörtést mutatja. Ő és az utcabeliek úgy vélik, ez is a teherjárművek keltette rezgés miatt van, féltik a házaikat, megrepedeznek a falak, a járólapok. Panaszukat, amely a túl gyors forgalomra is kiterjed, az önkormányzatban is elmondták Fotó: Nagy Jácint

Probléma

Megerősíti ezt Ganzer Gyuláné, hozzátéve, nemcsak az a baj, hogy nehéz járművek mennek itt, hanem az is, hogy túl gyorsan jönnek az autók, hiába van kint a 30-as sebességkorlátozó tábla. Amint beszélgetünk, épp suhan egy személygépkocsi, rákiabálnak, a sofőr fiatalember nem érti, megáll, lehúzza az ablakot. Mondják neki, hogy itt nem szabad ilyen gyorsan hajtani. Azt kérdezi: „Miért, veszélyeztettem valakit?” Mutatják neki, hogy kint van a sebességkorlátozó tábla, felháborodottan továbbhajt.

Ganzer Gyuláné a házukban megrepedezett járólapokat mutatja. Kívül a lábazatról potyog a sziklaburkolat Fotó: Nagy Jácint

Lakók

Az Ady Endre utca lakói behívnak minket, nézzük meg, hogy megrepedeznek a falak, a járólapok, még a sziklaburkolat is potyog a lábazatról. Egy hónapja közmeghallgatás volt, ott is panaszt tettek, de az önkormányzat nem reagált, nem történt azóta semmi. Félnek, hogy tönkremennek a házaik.

Oláh Miklós a saját háza falát mutatja az utca elején a kanyarban, az is repedezett, csupa sár, felverik az autók, meg a kamionok, amik alig tudnak itt befordulni, rendszeresen felmennek emiatt a padkára, a járdára, nézzük csak meg, az is megrepedezett, megsüllyedt.

A lakók azt szeretnék, ha elterelnék innen a teherforgalmat, és fekvőrendőrt helyeznének el – ahogy a belvárosban is van –, hogy a járművek kénytelenek legyenek lassítani.

Csőre József a nappaliját mutatja meg, ahol végigrepedt már a járólap, a plafon, megsüllyedt a ház, reped a boltív, pár hónapja már alá is kellett dúcolni egy gerendával.

Az utcán egy szemközti ház tíz évig volt gerendákkal megtámasztva, mert majdnem összedőlt, felújították, rendbe hozták, árulják, de nem nagyon akarja megvenni senki. Lakihegyi Ibolya behív minket a fodrászüzletébe, hogy megmutassa: három éve alakította ki a helyiséget, most volt itt a festő, hogy eltüntesse a repedéseket a falon. Ő is ott volt a panaszosok közt a közmeghallgatáson. Amint Labusch Éva is, aki három éve költözött haza Budapestről a szülei házába, akik már elhunytak. Azt mondja, 7-8 millió forintba fog kerülni a felújítás, de nem tudja, megéri-e a befektetés. Óriási a forgalom, tegnap számolta: fél óra alatt 160 autó ment el itt az utcában. Ő fényképezte a kamiont is, ami láthatólag alig fér el a vízügyi szolgáltató által feltárt gödör mellett, még az is szűkíti az utcát. Látja a többiek évek óta tartó kínlódását, úgy véli, nem megfelelő az ügyintézés, senkit nem érdekel, hogy összedőlnek a házak, de fizetős parkolókat azért felfestettek itt.

– Ha nem jutunk ötről a hatra, ülősztrájk lesz. Ki fogunk ülni az utcára – jelenti ki. Mennyi türelmük van még? Azt mondja, a többiektől függ.

Nagy a probléma Fotó: Labusch Éva

Városüzemeltetési osztály

Megkérdeztük a városüzemeltetési osztályon Németh Ildikó osztályvezetőt, hogyan kezelik azt a problémát, hogy az Ady Endre utca lakói fekvőrendőrt szeretnének és teherforgalom-elterelést, amit már közmeghallgatáson is elmondtak. Azt felelte, hogy „levelet kellene írni”. A közmeghallgatáson valóban felmerült ez a probléma, de „ott nem ez volt a téma”. Hozzájuk kérelem nem érkezett. Megkérdeztük Huber László polgármestert is, aki elmondta, hogy ez egy régi probléma, 1996 óta ismert, amióta a Fő teret lezárták, azóta nőtt meg jelentősen az Ady utca forgalma. Már próbáltak segíteni azzal, hogy elterelték a buszokat. Bevezettek egy súlykorlátozást a városban, 20 tonnánál nehezebb gépjárművek nem hajthatnak be. Ennél többet nehéz elérni, mert ez egy főútvonal. A rendőrség felé jelezték már, hogy próbáljanak érvényt szerezni a 30-as sebességkorlátozó táblának. A fekvőrendőr elhelyezése is problémás, mert lehet, hogy még növelné is a nagy járművek rezgéskeltését, még zökkennének is rajta, ahogy átmennek, odaüt a kerék. A polgármester együttérzését fejezte ki az ott lakókkal, megjegyezve, hogy ilyen utca több is van, ez egy történelmi város, az utcák nem ekkora forgalomra készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában