határátlépési pont

2019.06.29. 07:00

Kőszeg, Magyarország új kapuja készül

Új határátlépési pont készül Kőszegnél, pénteken tették le az útszakasz alapkövét. Két év múlva készülnek el a 1,5 milliárd forintos építkezéssel.

Bakos Ágnes

Magyar Levente miniszterhelyettes és államtitkár: Újabb kapocs a két ország között Fotó: Horváth Balázs

– Már öt határ menti útkapcsolatot építettek újra, most újabb öt ilyen összeköttetés készül, ezek között az első a kőszegi – mondta el a tegnap tartott alapkőletételen Magyar Levente, a Külügyminisztérium miniszterhelyettese és államtitkára. – Egy újabb szálát vágjuk el régi adósságunknak, és egy újabb szállal kötjük össze Ausztriát és Magyarországot, Burgenlandot és Vas megyét – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy a két ország közötti közlekedést további két új épülő autópálya szolgálja majd: az egyik Rábafüzesnél, a másik Sopronnál. – A mai nap Nyugat-Magyarország és Burgenland szoros kötelékéről szól – mondta Magyar Levente. Elősegítik a munkahelyteremtést, erősítik a gazdaságot és élénkítik a turizmust – méltatta az útépítést Hein­rich Dorner burgenlandi tartományi tanácsos. „Vasfüggöny helyett aszfaltszőnyeg” – így fogalmazott köszöntőjében Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Azt is mondta, hogy Kőszeg, Magyarország új kapuja lesz az új határátlépési pont, amely tovább erősítheti az összeköttetést a két ország régiói között.

Magyar Levente miniszterhelyettes és államtitkár: Újabb kapocs a
két ország között Fotó: Horváth Balázs

– Az épülő szakasz lehetővé teszi, hogy Vas megyéből, Kőszegről gyorsan, lakott terület érintése nélkül juthassunk el az S31-es útig, majd onnan tovább Kismarton, Bécs és a Schwechati repülőtér felé – mondta Ágh Péter.

Az új útszakasz új határmetszési ponttal köti össze a magyar oldalról „érkező” 87-es számú főutat az osztrák oldalon B61a jelű úttal. A magyar oldalon mintegy 825 méter hosszú szakaszon dolgoznak majd. Ennek nagy része, összesen 625 méter az új nyomvonalú út építése, a többi 200 méter pedig a 87-es főút felújítása. Az Interreg programban nyert támogatást a határátlépési pont kialakításának terve, a kőszeg–rattersdorfi építkezés a Zsira–Lutzmannsburg összekötő út felújításával közös program. A kivitelezés nettó 1,5 milliárd forint. Látványos földmunka július közepén kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában