helyi arcok

2018.10.18. 19:00

Kőszegen született, mémes világsztár lett belőle – Hide the Pain Harold

Helyi arcok sorozatunkban különleges Vas megyei embereket mutatunk be.

Horváth Iza

Fotó: Facebook

Arató András, azaz ahogy legtöbben ismerik Hide the Pain Harold arca világszerte ismert. Számtalan helyen találkozhattunk már olyan mémmel vagy fotóval, amelyen ő szerepelt.

A Cloud 9+ Hide the pain című dalához készített videóklippben is főszerepet kapott.

A férfi Kőszegen született, ma már Budapesten él. Villamosmérnökként dolgozott és bár már nyugdíjas, néha még mindig foglalkozik a szakmájával.

Hogy hogyan válhatott belőle mém? Elárulta nekünk!

Mi volt a foglalkozása a mémek előtt?

Villamosmérnök voltam és vagyok, csak nyugdíjasként már ritkábban foglalkozom a szakmámmal, néha azért még vállalkozom egy-egy előadás megtartására vagy cikk írására. Szakterületem közelebbről a világítástechnika, évekig a Világítástechnikai Társaság alelnöke voltam. Szerzője vagyok az Épületvillamosság c. szakkönyv világítástechnikai fejezetének, a hiánypótló könyv sikerére jellemző, hogy eddig már 7 kiadása jelent meg. Van egy világítási témákkal foglalkozó blogom is.

Mikor és hogyan kezdődött a mémes karriere?

Az egykori iwiw-en megosztottam a nyaralási képeimet, amikre felfigyelt egy hivatásos fotós. Megkeresett azzal, hogy mivel pont egy ilyen karakterű modellt keres, volna-e kedvem néhány próbafelvételt készíteni. Volt. Több alkalommal néhány száz kép készült rólam, a véletlenek sorozata folytán ezekből néhány mémmé vált. Mindennek már 8 éve.

 

Kitől jött a „Hide The Pain Harold” név?

Ez olyan, mint a népmesék szereplőinek a neve, a szerző ismeretlen.

Miért döntött úgy 2016-ban, hogy hivatalosan is felfedi magát az internet népének?

A végső lökést az adta, hogy megjelentek a neten hamis oldalak, ahol az én fotóimat használták profilképnek. Ezek között volt olyan is, amelyiknek százezres követőtábora volt. Úgy gondoltam, hogy ha már az akaratomon kívül egy márkát csináltak belőlem, akkor jobb, ha én veszem a kezembe az irányítást, mivel a hamis oldalak tartalmára semmiféle befolyásom nincs.

Amikor először jött szembe Önnel egy mém amin a fotója szerepelt, mi volt az első gondolata?

Meglepődtem és felháborodtam, gondolom hogy mindenki így tenne, aki észreveszi, hogy viccet csinálnak belőle. Gondolkodtam is rajta, hogy letiltassam a mémeket, de rájöttem, hogy semmi értelme. Még ha el is tüntetnék egy oldalról képeket, az internet nem felejt, valahol máshol újra előjönnének.

Mit gondol, miért lehetett Önből mém?

Úgy gondolom, hogy egy furcsa mosoly vagy arckifejezés kevés ehhez. Ezt a többletet magamban Hide the pain filozófiának neveztem el, ami alatt azt értem, hogy az élet kisebb-nagyobb bosszúságait könnyebb elviselni úgy, ha nem vesszük túl komolyan őket és inkább egy mosollyal leplezzük a szomorúságunkat.

Fotó: facebook

Mi a legkedvesebb emléke Kőszegről? Visszajár még?

A hosszú nyári vakációk a nagyszülőknél. Ha csak tehetem, útba ejtem Kőszeget és büszkén mutatom meg a várost a barátaimnak. Rokonok már nem élnek itt, legközelebb halottak napja táján utazom oda, szüleim, nagy- és dédszüleim sírjához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában