Szemtanúi beszámoló

2019.06.03. 20:03

Kőszegi lány is látta a velencei hajóbalesetet

Egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró luxushajó Velencében vasárnap. Négyen könnyebben megsérültek. A négy, kórházba szállított személy 66 és 72 év közötti turista volt: amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok. A balesetnek vasi szemtanúja is volt. Holdosi Hajnalkát kértük, meséljen a részletekről.

Lakosi Gabriella

Az Opera tegnap irányíthatatlanná vált

Fotó: Holdosi Hajnalka

A baleset a San Basilio hajóállomásnál történt, a Giudecca szigettel szembeni csatornaszakaszon, az egyik fő hajózási csatorna bejáratánál, ahol a hajók a nyílt tengerről beúsznak a városba.

Az MSC Cruises genfi székhelyű nemzetközi hajózási vállalat Opera nevű luxushajója hangosan dudált, ahogy közeledett a kikötőhöz, mire a járókelők futásnak eredtek. A 2679 utas szállítására alkalmas, 54 méter magas és 275 méter hosszú Opera manőverezését két kisebb vontatóhajó segítette. Holdosi Hajnalka elmondta, ők a következő szállodahajón utaztak. Hallották a dudálást is. Látták, hogy az Opera furcsán mozog, gondolták, hogy azzal a hajóval van probléma.

Az Opera tegnap irányíthatatlanná vált
Fotó: Holdosi Hajnalka

A csatorna bejáratánál várakozott a hajójuk, a kapitány egy kis idő elteltével bemondta, hogy egy baleset miatt nem tudnak kikötni. Onnantól kezdve folyamatosan tájékoztatást kaptak.

Bár eredetileg reggel nyolcig el kellett hagyni kabinjaikat, újra visszamehettek, a hajójukon kinyitottak a bárok, szolgáltak fel ételt és italt. Hajnalka szerint a hangulat végig nyugodt maradt. Végül az eredetileg tervezettnél majdnem hat órával később értek partot. Sokan emiatt lekésték a csatlakozást egy másik hajóra vagy éppen a haza induló repülőgépre.

Olasz médiaértesülések szerint vagy motorhiba, vagy egy vontatókötél elszakadása okozta a balesetet, már elkezdődött ennek vizsgálata.

Hajnalka azt mondta, szerinte motorhibáról szó sem lehet, biztosan a kötél szakadt el, hiszen a hajók vontatás közben nem használhatják a motort. Amikor elszakadt a vontatókötél, a kapitány nem tudta elindítani a manőverezéshez szükséges eszközöket, csak dudálni tudott, hogy felhívja a figyelmet az elkerülhetetlen balesetre.

A luxushajó ezt követően belerohant a mólóba és az ott horgonyzó kisebb turistahajóba, amelyen helyi források szerint 130 turista tartózkodott. Az ütközéskor többen vízbe estek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában