Felpörgették az áprilist

2019.06.20. 17:30

KSH: a vasi építőipar 4,4 milliárd forint teljesítést hozott

Mintegy 4,4 milliárd forintot ért el a Vas megyei székhelyű építőipari termelés értéke az idei negyedik hónapban, vagyis jelentős a bővülés az előző hónaphoz képest, de visszaesés látszik éves összehasonlításban.

Vas Népe

Az idei április számait tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a megyei székhelyű építőipari termelés értékét sorolja a friss jelentés. Eszerint az év negyedik hónapjában 4,4 milliárd forint volt a vasi székhelyű teljesítés. Ez csaknem 1,5 milliárd forinttal több, mint az előző hónapban elért érték, és magasabb idén az eddigi hónapok adatainál: januárban 1,9 milliárd, februárban csaknem 3,4 milliárd, márciusban 3 milliárd forintot tett ki a vasi székhelyű építőipar.

Éves összevetésben még érdekesebb az összehasonlítás, hiszen tavaly áprilisban 6,6 milliárd forint teljesítést jegyeztek föl. Ahogy idén, úgy tavaly is kiugrást jelentett a negyedik hónap. Tavaly márciusban ugyanis 4,8 milliárd, februárban 1,3 milliárd, januárban pedig 2 milliárd forintot tett ki a Vas megyei székhelyű építőipari termelés értéke – látszik a KSH összegzésében.

Miközben Vas megyében éves összehasonlításban visszaesés látható, addig a régió két másik megyéje duplázott, sőt, Zalában még a kétszerezésnél is nagyobb az emelkedés. Így idén áprilisban 6,7 milliárd forintot, tavaly ugyanekkor 3,1 milliárd forintot tett ki a Zala megyei építőipari teljesítmény értéke. Győr-Moson-Sopron megyében 10 milliárd forint feletti értéket számolt a KSH, áprilisban 10,3 milliárd forintot. Tavaly a negyedik hónapban 5,7 milliárd forintra rúgott Győr-Moson-Sopronban az építőipari teljesítmény értéke.

Az áprilisi mellett a márciusi teljesítményben is eltérés látszik a régióban: Zalában és Győr-Moson-Sopron megyében is az első tavaszi hónap volt idén a legerősebb, előbbinél 7,2 milliárd, utóbbinál 10,8 milliárd volt a helyi építőipar teljesítménye forintosítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában