vissza a patikába

2018.11.11. 15:30

Kukába dobni, lefolyóba önteni szigorúan tilos a lejárt szavatosságú gyógyszert

Soha ne dobjuk a kukába és ne öntsük a lefolyóba a régi, fel nem használt gyógyszereket. Minden patikában vannak gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozok, juttassuk oda a megmaradt tablettákat, kenőcsöket.

Tóth Kata

Dr. Mayer Kinga Dóra és Márffyné dr. Palkó Beáta a gyógyszertári gyűjtődobozt mutatja

Fotó: Szendi Péter

Ne kerüljön a normál lakossági szemét közé a lejárt szavatosságú pirula, kenőcs, vitamin: a veszélyes hulladéknak minősülő termékekkel és a vécébe, lefolyóba kerülő tablettákkal ugyanis súlyos környezetszennyezést okozhatunk. Jó tudni, hogy ha az otthoni fiókunkban sárguló dobozú, bizonytalan állagú gyógyszereket találunk, azokat minden gyógyszertárban ingyenesen átveszik, és gondoskodnak a további szakszerű tárolásukról. Miután egy erre szakosodott cég elszállítja a készítményeket, égetéssel semmisítik meg őket.

Dr. Mayer Kinga Dóra és Márffyné dr. Palkó Beáta a gyógyszertári gyűjtődobozt mutatja
Fotó: Szendi Péter

Nem kötelező az officinában, a gyógyszertárnak abban a részében elhelyezni a gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozt, amelyben a vevőket kiszolgálják. A kámoni gyógyszertárban például a raktárban tartják. Szombathné dr. Mayer Kinga Dóra gyógyszertárvezető arról számol be: egy-másfél hetente megtelik a majdnem százliteres doboz. – A korábbi évekhez képest sokan élnek a lehetőséggel. Rengeteg gyógyszert hoznak vissza az emberek, akár bontatlan csomagolásban. A tűz- és robbanásveszélyes termékeket (például spray-ket, inhalációs készülékeket), valamint az injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket az orvosi rendelőkben, kórházakban, szakrendelőkben lévő veszélyesanyag-gyűjtőkben lehet elhelyezni, azok nem a dobozba valók.

A gyógyszerészek látják, mi mindent visznek vissza az emberek. – Sajnos nagy a pazarlás. Kényelmi szempontok szerint döntünk a vásárláskor, eszünkbe sem jut, hogy az egészségbiztosítás sok termék árához nyújt támogatást, így nagy veszteség a finanszírozás számára a kidobott gyógyszer – ezt már Márffyné dr. Palkó Beáta szakgyógyszerész fogalmazza meg. Szerinte körültekintőbben kellene a betegeknek gondolkodniuk, például a gyógyszerkiváltásnál. Nem kellene többhavi mennyiséget tárolni, inkább figyelni, hogy ne járjon le a recept.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában