Ostromnapok

2018.09.01. 07:00

Zenés programokkal emlékeztek meg a törökök elvonulásáról Kőszegen

Az Ostromnapokkal a kőszegiek minden évben városuk meghatározó eseményére, az 1532-es törökök elleni harcra emlékeznek. A zárónapot idén összefűzték a Mátyás Emlékévvel és a Hangzó Város Fesztivállal – az eredmény széles kulturális programfolyam, méltó befejezése a 12. Ostromnapoknak.

Nemes Judit

Hangzó város: Horváth László klarinétművész játéka zengte be a Jurisics teret

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A nyár utolsó napjai nevezetesek a helyiek számára, ugyanis 1532. augusztus 29-én 11 órakor a török sereg elvonult a városból. Ennek megünneplésére tegnap egész nap zenés programokkal várták az érdeklődőket a város számos pontján. A Mátyás-emlékévhez kapcsolódva lehetett megnézni a Jurisics-várban a Hunyadiak dicsősége című kiállítást. A megnyitón részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, Gaál Gergely országgyűlési képviselő, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke, Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester.

Ágh Péter, Huber László, Gaál Gergely, Básthy Béla
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A kiállítás folyósóját elhagyva Mátyás király szobrához vonultak a résztvevők, hogy megkoszorúzzák az alkotást. A következő állomás pedig már a Hangzó Város Fesztivállal fonódott össze: a Jurisics téren a hagyományosan 11 órakor megszólaló harangot hallgatták meg a rendezvényre látogatók. Hangját átvéve előbb Vágfalvi Simon ünnepi harangjátéka, majd Horváth László klarinétművész koncertje zengte be a teret.

Mizsei Zoltán, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója, hangművész elmondta: Kőszeg zenei múltja és jelene is gazdag, továbbá a csendes kisváros jó akusztikai adottságokkal bír, így adott volt, hogy a Hangzó Város Fesztivál helyszíne legyen. Az első évben udvarokban léptek fel a zenészek. Tavaly a műhelyt egyházzenei énekes workshoppal egészítették ki, az idén pedig a III. Hangzó Város Fesztivál nyári zeneakadémiáján az improvizáció jegyében kibővített zenei és énekes mesterkurzusok zajlanak. A tegnapi Hangzó Város Napon a programokat összefűző motívumként szerepelt a harang, amely a város legemblematikusabb hangjának tekinthető: benne találkozik a történelem és a zene – hangsúlyozta a kutató. A következő fontos helyszínhez pár lépést kellett tenni mindössze: a Hősök kapujánál egy zongorát lehetett látni. Tulajdonosától, Kendik Péter zongoristától megtudtuk, hogy a Zongorastaféta elnevezésű interaktív helyszín az övé – délben elkezdett zongorajátékát követően a bárki játszhatott a hangszeren, mintegy stafétaként átvéve az irányítást a billentyűk felett.

Hangzó város: Horváth László klarinétművész játéka zengte be a Jurisics teret
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A Hangzó Város Nap programjai egészen estig folytatódtak. A könnyűzenei vonalat képviselő együttesekből sem volt hiány: előbb a Radiogram, majd a Minimal Acoustic koncertje következett. Az Ostromnapok záróceremóniája 17 órakor kezdődött megemlékezéssel és koszorúzással a Jurisics-várban.

Ezzel tehát a végéhez ért a tizenkettedik Kőszegi Ostromnapok. Egész augusztusban számos színes, színvonalas programmal várták a históriás rendezvény szerelmeseit. A zárónap rendezvényei méltó módon koronázták meg az eseményt, összefűzve a jelent és hagyományainkat, történelmünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában