vakokat és gyengénlátókat segít

2017.12.07. 07:00

A lámpa csak akkor beszél Szombathelyen, amikor szükség lesz rá

Egyes szombathelyi zebráknál eddig is találkozhattunk a furcsa, automata hangon beszélő figyelmezetéssel: most ezen és ezen az úton haladhat át. Ha viszont elkészül a nemrég elkezdődött új önkormányzati beruházás, sokkal könnyebb lesz a vakok és gyengénlátók közlekedése, méghozzá úgy, hogy a többi járókelőt feleslegesen nem zavarják. 

Tersztyánszky Krisztina

A Vörösmarty utcának már több kereszteződésében beépítették a taktilis járdajeleket. Bősze György egyesületi elnök és vakvezető kutyusa már jól tájékozódnak rajta Fotó: Nagy Jácint

 

A taktilis járdajeleket az egyesületi székház előtt is beépítették Fotók: Nagy Jácint

Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke nagyon elégedett az új kezdeményezéssel. A jelenlegi akadálymentesítési akció tipikus példája annak, amikor nem íróasztal mellett születik egy döntés, hanem kikérik az érintettek véleményét is.

A megyeszékhely önkormányzata időről időre áldoz a hátrányos helyzetben levő polgárok, így a vakok életének megkönnyítéséért is. A közelmúltban elkezdtek dolgozni az átkelőhelyek akadálymentesítésén. A tervek szerint öt esztendőn át évi négymillió forintot fordítanak erre a célra, összesen ötven zebránál építik ki a látássérülteket segítő felületet. Ahhoz azonban, hogy pontosan hol lenne a legnagyobb szükség az akadálymentesítésre, az egyesület elnökétől kértek segítséget. Bősze György szívesen fogadta a megkeresést, és a kivitelező cég képviselőjével személyesen járta végig a várost, megvizsgálva, hogy hol szorít a cipő. Az első ilyen átkelőhelyeket a Vörösmarty utca több csomópontjában, illetve az Óperint és Kiskar utcai kereszteződésnél építették ki. A következő évben valószínűleg a Derkovits lakótelep és a Zanati út kerül majd sorra, ugyancsak egyesületi javaslat alapján, ugyanis ezekben a városrészekben is több sorstársról van tudomásuk.

A távirányító nem nagyobb egy kulcstartónál

Az év végéig húsz zebránál készül el a taktilis járdajel. A kivitelezést több helyen szerelvényaknák akadályozták, de a szakember és a látássérültek rugalmas együttműködése révén mindenhol sikerült megtalálni a legjobb megoldást.

És ez még nem minden! A burkolatba épített jelek mellett a gyengénlátók rövidesen egy távirányítót is kapnak, amellyel személyre szabottan tájékozódhatnak a jelzőlámpa állásáról. Amikor a vak ember az átkelőhely közelébe ér, megnyom egy gombot a kütyüjén, ami kapcsolatba lép a jelzőlámpa érzékelőjével. Az aktiválás következtében a lámpa hangosbeszélővel jelzi, ha a fény zöldre váltott, és azt is, ha már villog a szabad jelzés, vagyis nem ajánlott megkezdeni az átkelést. Fontos hangsúlyozni, hogy a távirányító nem avatkozik be a rendszerbe, nem fog a lámpa a vak ember érkezésére zöldre váltani. Mindössze tájékoztatja őt, hogy mikor veszélytelen az átkelés. Mindezt fölösleges zajszennyezés nélkül teszi, azaz a lámpa csak akkor fog beszélni, amikor szükség van rá.

Ehhez a forgalomirányító lámpákat is alkalmassá kell tenni erre a funkcióra. Az érzékelőket és a beszélőket már gyártják, remélhetőleg tavaszra már működni fog a rendszer. A távirányítókhoz a gyengénlátó egyesületi tagok kedvezményesen juthatnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában