Ausztria, Bécsújhely

2019.08.21. 17:30

Maradt még időnk kirándulni a nyáron

A város ma már Ausztria része, azonban nem múltak el nyomtalanul azok az évszázadok, melyek során még Magyarország területéhez tartozott. Utcácskáin sétálva nemcsak nyugati szomszédunk történelmét ismerhetjük meg, hanem a sajátunk egy-egy rejtett kockáját is.

Nemes Judit

A történelmi belváros éke a román és gót stílus jegyeit viselő dóm

Fotó: shutterstock

Történelmünk dicső pillanatait őrzik Bécsújhely macskakövei: Mátyás király serege uralkodásának vége felé, 1487. augusztus 17-én elfoglalta Bécsújhelyet. Az ostrom emlékét az úgynevezett Corvin-kehely őrzi; a kupát, amelyet Wolfgang Zulinder bécsújhelyi aranyműves készített, megtekinthetik a látogatók őrzési helyén, a Bécsújhelyi Városi Múzeumban.

Az öröm mellett szomorú emlékeket is idéz számunkra a település, pontosabban annak börtöne: II. Rákóczi Ferencet 1701-ben vitték oda, továbbá itt végezték ki Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet is – utóbbiakat a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvéte­lért ítélték halálra. Holttestüket egy gödörbe dobták a templom mellett, amelynek falán egy kis táblán tüntették fel nevüket. A kisvárosban érdemes eltölteni egy napot, megismerni annak történetét, közben ebédelni egy jót, elfogyasztani egy süteményt, inni egy kávét a belváros valamelyik cukrászdájában.

Összegyűjtöttük, miért éri meg felkeresni a Kőszegtől egyórányi autóútra található, vagy Sopronból közvetlen vonattal is elérhető Bécsújhelyet.

A történelmi belváros éke a román és gót stílus jegyeit viselő dóm
Fotó: shutterstock

A belvárosban célszerű letenni az autót, a kisvárosban ugyanis gyalog szinte minden fontosabb turistacélpont elérhető. Már a sétálóutcákat járva úgy érezhetjük, minden pillanat pihentető a szemünknek, lelkünknek: az utcák képe, a boltok ízlésesen berendezett kirakata nézelődni hív. Vigyázzunk, ne csábuljunk el azonnal, kezdjünk bele inkább a város felfedezésébe. A nevezetességek közül kiemelendő a Bécsújhelyi dóm és a 13. században épített őrtorony.

A dómot a középkorban emelték a 13–14. században. A háromhajós hatalmas épület már távolról vonzza a tekintetet. Főhajóin kívül kereszthajóval, nyugati homlokzatán két toronnyal és rózsaablakkal építették meg. Ránézésre emlékeztet a jáki templomra, ami nem csoda, hiszen a kettőt nagyjából egy időben húzták fel. Mindkettőn jelen vannak a román és a gótikus stílus jegyei is. A bécsújhelyinek a belső díszítését részben a 16. században készítették el, és külön érdekesség számunkra, hogy tornyában helyezték örök nyugalomra a kivégzett Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc földi maradványait.

A templom tornya is látogatható, abban múzeumot alakítottak ki: bemutatja a dóm építésének történetét, képek, korabeli dokumentumok és tárgyi emlékek révén. Fontos nevezetessége még a vár, amelyet – a várossal együtt – V. Babenberg Lipót alapított 1194-ben, hogy a Bécset támadó seregeket feltartóztassa, védje a fővárost. A vár udvarában szobrokat fedezhetünk fel, amelyek közül az egyik III. Frigyesé, a másik Mária Teréziáé. A robusztus épületben katonai akadémia is helyet kapott, amelyet az uralkodónő alapított.

A There­sianum Katonai Akadémia a világ első katonai akadémiájának számít. A vár kápolnája a gótikus stílus jegyeit viseli, a főoltáron sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló szobor áll. Bécsújhelyen alapították meg az Osztrák–Magyar Monarchia első pilótaiskoláját, amelynek emlékét a gróf Ferdinand von Zeppelin utcában kialakított Aviaticum repülőmúzeum őrzi.

Érdekességként említendő, hogy a magyar repüléstörténet két kiemelkedő alakja, Petróczy István és Steinschneider Lilly itt szerezte pilótaképesítését. Parkjában nagy sétát lehet tenni a zöldben, vagy ülni, beszélgetni és gyönyörködni a természetben tavának partján. Nemcsak az akadémiai, a városi park is hívja a természetbe vágyó helyieket vagy a turistákat: nemcsak sétát lehet tenni az ösvényein, játszóterén sok apróság megfér.

A múzeumok és a régi tárgyak szerelmeseinek figyelmét felkeltheti a Kórházmúzeum, ahol a régi idők gyógyászati eszközeit mutatják be leírásokkal, tárlatvezetéssel. Kicsit elhagyva a legbelsőbb utcákat, tereket, a város keletebbi részében található Neuklosterkirche is egyike a város lenyűgöző emlékeinek. A templomban nyugszik Portugáliai Eleonóra német-római császárné. Színháza is van a városnak, a Stadttheater Wie­ner Neustadt programjában gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadások közül lehet válogatni – természetesen német nyelven.

Ha két napra érkeznének a településre, és a kulturális emlékek felfedezése után mozgásra vágynának, célszerű bringára pattanni, ugyanis a vasútállomásán indul az Eurovelo 9 – Thermenradweg nevű, észak–déli irányban haladó szakasza. A bátrak akár a 44 kilométerre fekvő Mönichkirchenbe is elkerekezhetnek. Aki nem szeret sokat tekerni, a város felfedezésére is választhat bérelhető biciklit, vagy egyéb szabadidős sportolási tevékenységeknek hódolhat: modern sportuszodájában és vízi parkjában csobbanhat a habokban, rendezvényközpontjában nagy tekepálya van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában