Finomságok

2019.02.25. 16:00

Mariska néni csutrival tölti a farsangi rétest

Egy majd’ feledésbe merült ízes étekre leltünk a rábavidéki szlovén településen, Rábatótfaluban.

Civil/Horváth R. László

Lang Rezsőné és a különleges farsangi rétes Fotó: HRL

A csutrirépát, ezt a kerek répánál valamivel nagyobb, sár­gászöldes színű, kétnyári zöldséget sokféleképpen használták egykoron. Ezen a vidéken inkább réteshez használták farsang idején.

Lang Rezsőné, aki harminc éve ment nyugdíjba, ma már csak különleges alkalmakkor készíti el a csutris rétest, amely mindig terítéken volt a farsangi mulatságokban.

Lang Rezsőné és a különleges
farsangi rétes Fotó: HRL

– A fél kiló csutrit meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, kevés zsiradékon pár percig dinszteljük, megszórjuk egy csipet sóval majd felöntjük annyi tejjel, ami ellepi. Így főzzük puhára a répát, és hagyjuk kihűlni – mondta Mariska néni, majd beavatott a rétestészta készítésének a titkába. – Az ötven deka réteslisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk öt deka zsírral, beleütünk egy tojást, hozzáadunk három deci langyos vizet, egy evőkanál ecetet és egy evőkanál sót. Szép hólyagos tésztát gyúrunk, cipót formálunk, melynek a tetejét megkenjük olvasztott zsírral, és letakarva pihentetjük. Az asztalt fehér abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Kézzel szétlapítgatjuk, majd kézfejjel az asztal szélei felé húzogatjuk. Ha már lelóg az asztalról, a maradékot egy éles késsel levágjuk, majd megkenjük olvasztott zsírral, töltjük, és az abrosz segítségével feltekerjük. Tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük olvasztott (tejfölös) zsírral, és az előmelegített sütőbe toljuk a rétest. Mikor pirosra sült, kivesszük, amikor kézmeleg, szeleteljük és ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.

Mariska néni egy éve megkapta a Pável Ágoston-emlék­érmet. többek között azért, mert a hagyományosan egészséges egyszerű szlovén ételek fortélyainak átadásával hozzájárul a Rába-vidék gasztrokultúrájának megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában