Felújítás

2019.06.17. 07:00

Mászóvár az udvaron – Munka több szakaszban: átadták a kőszegi Újvárosi óvodát

Több szakaszban zajlott a munka, fél év alatt végzett a kivitelező az Újvárosi óvoda tervezett felújításával. Pénteken hivatalosan is átadták az épületet.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

A ritka és különleges alkalmak egyikének nevezte Gyuráczné Kiss Marietta intézményvezető a pénteki átadót. Régóta dédelgetett álmuk vált valóra az elmúlt hónapokban azzal, hogy megtörtént a felújítás az Újvárosi óvodában és Kőszegfalvi tagóvodájukban. Néha kényelmetlenséggel járt a kivitelezés: csoportokat kellett összevonni, figyelembe véve az életkori sajátosságokat, a konyha modernizálása alatt a Béri Balog-iskola étkezőjébe jártak át ebédelni, de az új helyzethez mindenki jól alkalmazkodott, és mostanra birtokba vették a megszépült óvodájukat, mondta.

Három ütemben, fél év alatt készült el az épület és környezete: meg­újult a konyha és helyiségei, teljes energetikai felújítás történt, modern ledes világítótesteket kaptak a csoportok, a folyosók, árnyékolókat, szúnyoghálókat is felszereltek, járólap került az öltözőkbe, parketta az óvodatitkári irodába, újrafestették a csoportszobákat, a folyosót, kicserélték a gyermekvécéket, és ami a gyerekeknek a leglátványosabb: színes bútorok, öltözőszekrények kerültek három csoportszobába. Balesetmentes, biztonságos füves udvar várja a gyerekeket többfunkciós mászóvárral, a játékok elhelyezésére szolgáló faszerkezetű tárolóval.

 

Az intézmény épületen kívüli fejlesztésének legnagyobb részét egyébként az udvar rendezése, helyreállítása tette ki. Az udvari kijáratot biztosító ajtó fölé előtető került. Básthy Béla alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a mese által varázslatos hellyé lesz az óvoda, de még jobb, ha ehhez az infrastrukturális feltételek is adottak. Megköszönte a magyar kormány és a Vas Megyei Önkormányzat támogatását. TOP-pályázaton nyert Kőszeg összesen 88,71 millió forintot az Újvárosi és a Kőszegfalvi óvoda felújítására. (Kőszegen összesen 180 millió forintot meghaladó összeget költhettek intézményfelújításokra.)

Tervezéssel együtt mintegy 70 millió forintot fordítottak az előbbire, a Deák Ferenc utcai épületre. Akut problémákat orvosolt az összeg abban az intézményben, amely 1973-ban egy teljes városrész ellátására alakult, és ami most telt házzal 130 gyermeknek a második otthona.

Megfelel az óvoda a kor kihívásainak, felújításával újabb lépést tett Kőszeg, hogy minél inkább gyermekbarát város legyen. Az óvoda körzetében lévő játszótérfejlesztések is erre világítanak rá, mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő, megemlítve a kormány július 1-jén induló családvédelmi akciótervét is, melynek célja, hogy javuljanak a de­mog­ráfiai folyamatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában