Kékszakállú már a belvárosban grasszál

2018.07.16. 20:10

Megkezdődött a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, nyílnak az ajtók

Vasárnap este maga Kékszakáll is föltűnt a Fő téren: megkezdődött a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Vigyázat: a hírek szerint Kékszakállal a héten bármikor összefuthatunk estefelé, a belvárosban. Nyílnak az ajtók.

Ölbei Lívia

Kékszakállú a Fő téren vasárnap este. A héten bármikor föltűnhet

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Vasárnap este óriásbáb képében tette tiszteletét Kékszakáll

– Bartók Béla operájának különös hőse – a Fő téren, ahol az ajtók már napok óta arra várnak, hogy valaki kinyissa őket. Volt itt táncház is, az ELTE SEK Szökős együttesének táncosaival, muzsikált a Gyéres Műhely. Hogy Kékszakáll tényleg ennyire kedves, joviális óriás-e, mint amilyennek vasárnap látszott, abban nem lehetünk biztosak (meg kell nézni, hallgatni az Iseumban az előadást), az viszont biztos, hogy kedvcsinálónak, jó kis „hangulatkeltésnek” nem lehetett volna jobbat kitalálni. A fesztivál és szeminárium szervezője a Filharmónia Magyarország, de nem lenne fesztivál a Savaria Szimfonikus Zenekar – és más helyi erők nélkül. Főleg, hogy idén a Kékszakállú-bemutató – mint a Bartók Fesztivál vasárnap esti záróeseménye – szépen átvezet minket az Iseumi Játékokba: a Bartók-operával – Hamar Zsolt rendezésében – megnyílik az Iseum nyári szériája. (Mert – ahogyan T. S. Eliot megállapította – nincs vég, csak folytatás. És ezt nem lehet elégszer elmondani.) Kékszakállú: Cser Krisztián, Judit: Komlósi Ildikó. Ezen az estén hangzik föl Poulenc: La voix humaine (Az emberi hang) című kompozíciója is, az asszony szerepében: Váradi Zita. A koncertet Kocsis Zoltán emlékének ajánlja a rendező és a fesztivál.

Kékszakállú a Fő téren vasárnap este. A héten bármikor föltűnhet
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

És ha már a titkos ajtókat nyitogató, tragikus sorsú Bartók-hősnő, Judit: sikerült kiderítenünk, hogy ki rejtőzik a Kékszakáll-báb alatt. Stercz Gellért az, aki már sokszor megmutatta a maga valóját a színpadon, nem is akárhogyan. (Kékszakáll is lehet majd, egyszer – még a végén beleborzongunk.) De jaj, lehet, hogy ezt nem is kellett volna elmondanunk!

Ami pedig a további fesztiválprogramokat illeti, a teljesség igénye nélkül:

kedd 19 órakor Mesterek a színpadon címmel Ittzés Gergely fuvolaművész ad koncertet, zongorán közreműködik Tim Carey. Műsor: Anton Pfeiff er (Siposs Antal): Fantázia Doppler Benyovszky című operájának témáira; Lajtha László: Koncertszonáta; Kurtág György: Jelenetek Op.39; Sári József: Notiz; Ittzés Gergely: Hangversek; Bartók Béla: Román népi táncok (Ittzés Gergely átirata).

Erdélytől Amerikáig – A bartóki zene útja

címmel kezdődik koncert a Bartók Teremben július 20-án, pénteken 19 órakor. Előadók: Savaria Szimfonikus Zenekar. Vezényelnek a karmesterkurzus hallgatói. Közreműködik: Fejes Krisztina (zongora). Ahogy írják: „A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusa során Hamar Zsolt vezetésével a növendékek együtt dolgoznak a Savaria Szimfonikus Zenekarral, illetve egyéni konzultációkon és előadásokon is részt vehetnek.”

Az idén többször is „kitelepül” a fesztivál: július 21- én, szombaton 20 órakor a Cinema Café pódiumán lép színre az Oláh Dezső Trió. Ugyancsak szombaton családi nap lesz a Bartók Fesztivál jegyében a Gayer parkban – sok zenével, de nem marad el az arcfestés sem (elvégre a fesztiváli legfőbb attrakció az idén a színház).

Addig is a Fő téren sétálgatva legyünk óvatosak, mert ki tudja, mikor bukkan föl Kékszakállú, akiről mindent, de mindent szeretnénk megtudni. Csakhogy többnyire azokról tudjuk a legkevesebbet, akikről a legtöbbet szeretnénk. A „tudás” azonban lehet veszélyes is. Juditnak pedig vigyünk napraforgót – és Bartóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában