Március 15.

2019.03.16. 07:00

Megyeszerte méltósággal emlékeztek és ünnepelték az 1848/49-es hősöket

Vas megyében csütörtökön és pénteken is tartottak az ünnepségek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján.

VN

Vasváron dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: – 1848/49-ben a magyarság számára a szabadság ugyanazt jelentette, mint ezer esztendeje: nem mások, hanem saját értékeink és érdekeink szerint megszervezni az életünket szülőföldünkön. A forradalom legyőzetve is győzött, mert a magyar nemzet képes volt a legnehezebb körülmények között is a szabadság eszményeiből valóságot teremteni. Látogatásáról ITT olvashat bővebben.

 

Kőszegen a Jurisics téren csütörtökön ünnepeltek a kőszegiek. Huber László polgármester köszöntőjében arról beszélt: március 15. meghatározza minden magyar ember gondolkodását, a saját múltunkhoz és jövőnkhöz való viszonyulásunkat.

Celldömölkön a hagyományokhoz híven a belvárosban, a szabadságharcosok domborművénél gyűltek össze az önkormányzat, az intézmények képviselői és a városlakók. Fehér László polgármester beszédében a márciusi ifjakra emlékezett, akik hittel, kitartással és egyet akarással képesek voltak megvalósítani közös céljaikat – ez ma március 15-e üzenete.

 

Szombathelyen huszárokkal, zenészekkel, táncosokkal március 15-én reggel 9 órakor megindult az emlékműtől a szabadságharc lelkületét idéző menet, hogy aztán a részt vevők első állomásként az Ady téren, Petőfi Sándor szobránál róják le kegyeletüket. Rövid megemlékezés után továbbindult a tömeg a Március 15. térre, ahol a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegységének tisztelgése közepette, a Himnusz hangjai mellett felvonták a nemzeti lobogót. Az ünneplők Szombathely Város Fúvószenekarának katonás felvezetésével vonultak át a Savaria Múzeum parkjába. A belvárosban még többen csatlakoztak a menethez. A múzeum lépcsőjéről dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő köszöntötte Savaria Felix, azaz a boldog Szombathely lakóit. A legboldogabbnak minősített város – hangsúlyozta – csak részben köszönheti gondtalanságát a bőséges munkalehetőségnek, az emelkedő béreknek és a közbiztonságnak. Leginkább mi, városlakók tudjuk egymást boldoggá tenni, ha a béke, a szeretet, az együttműködés jegyében nem egymás, hanem a kihívások legyőzésére fogunk össze. Magyarország ma újra a naggyá válás kapujában áll, de ezt a lehetőséget csak összefogással tudjuk valóra váltani – hangsúlyozta a parlamenti képviselő. Az ünnep részeként adta át dr. Puskás Tivadar polgármester a megbízólevelet és a város jelképes kulcsát Sziber Máté újonnan megválasztott diákpolgármesternek.

 

Sárváron is több százan gyűltek össze a nemzeti ünnep alkalmából a Nádasdy-vár udvarán, ahol Kondora István polgármester mondott beszédet.

Vépen, a templomkertben lévő kopjafánál koszorúzással kezdődött, majd a Kiállítótérben Gódor József tárlatának megnyitóval folytatódott a megemlékezés. Kovács Péter polgármester kiemelte, hogy 1848/49 megalkuvást nem tűrő küzdelme nem a lázadók fékevesztett anarchiájáról szólt, hanem az áprilisi törvényekkel megalapozott jogállam és rend szabadságát védte.

Bükön a templomparkban Pócza Mária Gabriella, a Csodaország Óvoda, Bölcsőde és Közétkeztetést Ellátó Intézmény intézményvezetője nemzeti ünnepünk alkalmából elmondott beszédében hangsúlyozta: – Van értelme a legkisebbekkel is ünnepelni, érzik az ünnep jelentőségét, ami erőt ad a felnőtteknek is. A helyi önkormányzat, a civil szervezetek, intézmények vezetői, képviselői megkoszorúzták az 1848/49-es hősi emlékművet.

Jánosházán, a megemlékezésen a Szent Imre Általános Iskola diákjai adtak műsort. Az önkormányzat az ünnepségen Jánosháza Városért kitüntetéseket adományozott azoknak, akik a legtöbbet tettek az elmúlt időszakban a településért.

Körmenden Bebes István polgármester emlékeztetett rá: ország születésnapja, ami hasonlít ahhoz, amikor gyermekünk születésnapját ünnepeljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában