Szőlő, must, bor

2019.09.16. 14:00

Megyeszerte szüreti mulatságokon ünnepelték a termést

A megye számos pontján ünnepelték az idei szőlőtermést a hétvégén. Sárváron, Celldömölkön és Olaszfán is szüreti mulatságot tartottak.

Vas Népe

A sárvári hagyományőrzők kóstolót is adtak az érdeklődőknek, akik örömmel fogadták el a finom nedű

Fotó: Pajor András

A sárvári szüreti hétvége a Rábaközi tisztaszoba címmel, Hámori Sándor néprajzi gyűjtő kiállításmegnyitójával kezdődött, majd rábaközi (Kóny, Vitnyéd, Szany, Sopron) hagyományőrző együttesek közreműködésével bállal zárult a péntek este.

Szombaton hagyományos portékák vására és kézműves-­bemutatók várták az érdeklődőket a Nádasdy-várban. Kora este jelmezes-táncos felvonulás színesítette a programot, majd a Bartók Táncegyüttes, a Zala Senior, a kőszegi Hajnalcsillag és a sárvári együttesek-táncosok adtak műsort. Végül a Dandy’s zenekar és retró parti zárta az éjszakába nyúló szüreti bált.

Celldömölkön a Ság hegyi szüret több évtizedes hagyományra tekint vissza. Felvonulást már az 1940-es, 50-es években tartottak, majd az 1960-as évek elején abbamaradt. 1991 óta szervezik újra, 150-200 felvonulóval, öt-hatszáz érdeklődővel, a testvérvárosok delegációinak részvételével, akik ebben az évben Erdőszentgyörgyről, az itáliai Pagnacóból és az osztrák Neudauból érkeztek.

A sárvári hagyományőrzők kóstolót is adtak az érdeklődőknek, akik örömmel fogadták el a finom nedű
Fotók: Pajor András

A lovasok, fogatok, zenészek, táncosok, bábosok, mutatványosok és gólyalábasok menetéből szőlőt, mustot, bort is kínáltak a nézőknek. A fesztivál bora Büki László vörösbora lett, különdíjat kapott a rozéja. A fehérek között Fehér Csaba bora lett a díjazott. A fesztivál tortája címet Nagy Vivien édessége nyerte.

A művelődési házban a helyi alkotó, Persaits László művésztanár festményeiből nyílt kiállítás, több képének témája a Ság hegy.

Idei különlegesség a színházszüret volt, bábszínházi és utcaszínházi előadásokkal, a piacot mint agórát is bevonva, hogy az ne csak kereskedelmi központ, hanem kulturális találkozási hely is legyen.

A ló szeretetéről is szól Olaszfán a szüreti felvonulás szép hagyománya
Fotó: VN/Szívügyünk Olaszfa Egyesület

Nagy múltja van Olaszfán a szőlőtermesztésnek, a község első okleveles említése is szól már szőlőbirtokról, szőlőtermesztésről, és a faluban most is minden évben megtartják a szüreti felvonulást. Régen ez elsősorban a szőlőszüret lezárására szolgált, ma a régi hagyomány életben tartásáról és a lovak szeretetéről szól.

A felvonulók között voltak a helyi nóniusz ménesből kiállított fogatok, és a szomszédos falvakból is jöttek: harmonikás, lovas kocsi, a Vasvárról jött lovasklubban olaszfai lányok is lovagolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában