A roncsautót elviszik, ugye?

2019.08.22. 14:00

Mi lesz a roncsautóval? – A tárolás és eltávolítás szabályai, avagy egy baleset, két bejelentés

Több roncsautót is látni szerte a megyében. Vannak olyanok, amelyek akár hetekig, hónapokig állnak az utak mentén. De aztán mi lesz velük?

Lakosi Gabriella

Aki az elszállításról nem gondoskodik, szabálysértést követ el Fotó: Horváth Balázs

Nemrég Vép környékéről szállítottak el hosszú idő után egy roncsot, de Celldömölknél és Szombathelyen a Szent Gellért utcában is régóta áll egy-egy kocsi.

Pedig aki a lejárt műszakis, vagy összetört autója elszállításáról nem gondoskodik, az szabálysértést követ el, és a helyi rendeletet is megszegi.

Szombathelyen a közterület-felügyelet feladata a rendszám nélküli, vagy lejárt műszaki vizsgás autók tárolásának az ellenőrzése – mondta el dr. Varsányi Péter, a szervezet vezetője. Ha azt látják, hogy egy autó hetekig egy helyben áll, akkor megnézik, érvényes-e a műszakija. Ha igen, és szabályosan parkol, akkor nem intézkednek, viszont ha lejártak a papírok, értesítik az üzemben tartót, hogy tíz napon belül gondoskodjon a kocsi elszállításáról. Ha ezt nem teszi meg, akkor elszállítják az autót, amit aztán a tulajdonos hat hónapon belül kiválthat, ha megfizette a szállítás és a tárolás költségeit is.

Aki az elszállításról nem gondoskodik, szabálysértést követ el Fotó: Horváth Balázs

Ha nincs rendszám a kocsin, akkor szélvédőre helyezett értesítéssel figyelmeztetik a tulajdonost, majd tíz nap múlva ugyanúgy elviszik a járművet. A telephelyen aztán felnyitják az autót és a motorszám, alvázszám alapján azonosítják az üzemben tartót.

A felszólítás egyébként Szombathelyen eredményes szokott lenni. Tavaly 247 értesítést küldtek ki, és csak 41 autót kellett elszállítani. Bár olyan esettel is találkoztak, mikor az autót áttolták egy másik utcába, hogy ott dekkoljon tovább. Ezzel nem lehet meghosszabbítani a határidőt – hívta fel a figyelmet dr. Varsányi Péter.

A legtöbb elhagyott autó a városban rendszám nélküli, vagy lejárt a műszakija. Belterületen nem jellemző, hogy balesetek után hagynák ott azokat a sofőrök. Külterületen viszont már más a helyzet, ott sokszor összetört autókat látni az utak mentén.

A KRESZ természetesen ezt sem engedélyezi. Az úton a rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségén – eltávolíthatja.

Vas megyében már megesett, hogy egy balesetet többször is bejelentettek. Ugyanis egy sofőr azt hitte egy elhagyott és összetört autóról, hogy frissen ütközött, pedig már jó ideje az út szélén állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában