Utánajártunk

2018.11.15. 07:00

Mire használható a falubusz? – Érvek és ellenérvek: alapos szabályozás van a jármű használatára

Nemrégiben névtelen levél landolt a vaol.hu postafiókjában. A nyilvánvalóan kreált címről jelentkező olvasónk azt nehezményezi, hogy a helyi polgármester magáncélú utazásokra használja a település falugondnoki kisbuszát.

Tersztyánszky Krisztina

Böröcz László mikosszéplaki polgármester nem tagadta, Erdélyben töltött egy hetet családjával még októberben Fotó: Unger Tamás

A polgármester több alkalommal utazott erdélyi hosszú hétvégékre, majd a horvát tengerpartra a falubusszal – írja. A biztosítékot az ütötte ki „Dió Sámuelnél”, hogy a legutóbbi, családos hargitai útról a faluvezető felesége szelfit posztolt, miközben a faluban lakók „egészségügyi ellátása erre az időre megszűnik”.

Böröcz László mikosszéplaki polgármester nem tagadta, Erdélyben töltött egy hetet a családjával októberben. Ennek a falugondoki busz menetlevelében is van nyoma. Erre az időre a falugondnok, saját elhatározásából szabadságra ment, a helyettesítést pedig megszervezték a szomszédos Csehi falugondnokával.

– Az önkormányzatnak anyagi hátrányt nem okoztam, a buszt megtankolva vittem el és így is hoztam haza – mondja a falu első embere, aki úgy érzi, lejárató kampány folyik ellene. Horvátországban nem is járt, a busz rendszeres használatát sem ismeri el. Dokumentum nem készült a jármű kölcsönadásáról, hiszen saját magától kellett volna azt elkérnie, a jegyzővel azonban egyeztetett.

Rákérdeztünk: Bíró Tibor oszkói jegyző csak „informálisan” tudott arról, hogy a polgármester távol lesz, azt, hogy hova utaznak, a faluvezetők nem szokták bejelenteni. Úgy véli, az ügy a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Szerettük volna megszólaltatni az érintett mikosszéplaki falugondnokot is, ő azonban nem kívánt nyilatkozni, és fotót sem engedett készíteni magáról, mondván, „nem akar belekeveredni”.

Böröcz László mikosszéplaki polgármester nem tagadta, Erdélyben töltött egy hetet családjával még
októberben Fotó: Unger Tamás

A csehi falugondnok, Török Ernő viszont megerősítette: abban a pár napban ő vitte házhoz a gyógyszert a mikosszéplakiaknak, elszállította a gyerekeket az óvodába, sőt a két faluból együtt vitte az érintetteket Bérbaltavárra, vérvételre.

Levélírónk felteszi a kérdést: tulajdonképpen ellenőrzi valaki a falugondnoki szolgálat működését? Választ Kozma Judittól, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnökétől kaptunk. A szolgálatok működését a Kormányhivatalnak, illetve a Magyar Államkincstárnak kell két évente ellenőriznie. A képviselő-testület dönt arról, hogy a buszt ki vezetheti. Ennek szabályozására gépjármű-üzemeltetési rendeletet kell alkotni, amit a jegyző felügyel. Amennyiben a busznak van szabad kapacitása – a kötelezően ellátandó feladatokon túl –, rövidebb utakra kölcsönadható a falu lakóinak. A költség megtérítéséről is külön kell rendelkezni a testületnek. A hosszabb távú kölcsönadás már a szakmai szabályok be nem tartását feltételezi, ugyanis a helyettes nem tudja teljes körűen ellátni az adott település igényeit, mert akkor a saját települése szenved csorbát – véli az elnök. A Vas Megyei Kormányhivataltól azt a választ kaptuk, hogy az ellenőrzések során a falugondnokok személyi anyagait jellemzően rendben találják, mint ahogy a tevékenységnaplók és a gépjármű menetlevél szúrópróbaszerű összevetése sem szokott különösebb problémákat feltárni. Ha tapasztalható hiányosság a dokumentációban, az a jogszerű működést nem veszélyezteti, az észlelt hiányosságok pótlása rendszerint határidőn belül megtörténik. Az elhangzott – és el nem hangzott – vélemények kimondva-kimondatlanul mégiscsak azt a látszatot keltik, hogy nem felhőtlen polgármester és falugondnok kapcsolata, illetve hogy a helyi hivataloknál a szabályozás még hagy némi kívánnivalót maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában