XIX. Savaria Történelmi Karnevál

2018.08.24. 07:00

Nagy utazás, a javából – Karneváli programtippek

A pénteki napra koncentráltunk és kiválogattunk néhányat a rengeteg izgalmas program közül: van itt színház, koncert, kiállítás, minden, ami szem-szájnak kellemes.

VN

A karneváli hangulat fokozódik: ez a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

Fotó: Unger Tamás

Történelmi Témapark – Castra Militaria

15.50-kor Artistica Anam Cara. A Szombathely bajor testvérvárósából, Kaufbeurenből érkezett ifjú akrobaták nélkül már elképzelhetetlen a Savaria Történelmi Karnevál. A Témaparkban táborozó fi atalok ezúttal is mindent elkövetnek majd, hogy feledtessék a hadfi kkal a csaták apró és kevésbé apró kellemetlenségeit. 16.15-kor Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület – 15. századi tüzérségi bemutató. Rég nem látott vendég tér vissza Savaria falai közé. Az egyesület a 15. század második felének, Mátyás király uralkodásának idejét idézi meg. Ebben az időszakban növekszik meg döntően a harcmezőkön a tűzfegyverek szerepe. A műsorban megismerkedhetünk ezekkel a korai tűzfegyverekkel és a korabeli harcmodorral. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a 15. századi polgárok mindennapjainak bemutatására is. Korhű táboruk olyan, mint egy megelevenedett múzeum. Számos mesterséggel, korabeli eszközök és felszerelések leletekkel alátámasztott hiteles rekonstrukcióival találkozhatunk sátraiknál, ahol többnyelvű tájékoztatóval várják a látogatókat, hogy hiteles képet nyújtsanak az 1470–80-as évekről.

Fő tér – Forum színpad

21 órakor Nagy utazás – Dés László és Tóth Vera koncertje. Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Jazz+Az, A dzsungel könyve, Valahol Európában, Pál utcai fi úk, Férfi és Nő – hogy mi a közös ezekben a különböző műfajokban született, sikeres dalokban, produkciókban? A sokféle zenei tehetséggel és kimeríthetetlen invenciókkal rendelkező Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, Dés László személye köti össze ezeket. Vendégként a kiváló énekesnőt, Tóth Verát köszönthetjük, akivel Dés László már korábban is dolgozott együtt. Most az ő előadásában hallhatunk több, már ismert Dés-szerzeményt is. 22.30-kor Mare Temporis: Tűzvarázs – tüzes produkció. A tűz megszelídítése embert próbáló feladat, zsonglőreink azonban legjobb tudásuk szerint szolgálják, de uralják is egyben az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét.

A karneváli hangulat fokozódik: ez a XIX. Savaria Történelmi Karnevál
Fotó: Unger Tamás

Borok utcája – Via vinorum

16 órakor kerül sor A Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora és Tortája Verseny díjátadó ünnepségére. Idén ismét a legkiválóbb termékek termelői és készítői küzdenek meg a kitüntető címekért. A borverseny mellett idén is kiválasztja a szakavatott zsűri a legkülönlegesebb édes fi nomságot is. 22.30-kor Deák Bill Gyula koncertje – „Best of” válogatás. Deák Bill Gyula „a magyar blueskirály”, az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint „fekete hangja van”.

Sörtér

13.30-kor Fuzzbox – pszichedelikus rock koncert. A Fuzzbox egy négytagú pszichedelikus blues/rock banda. Stílusuk sokfelől táplálkozó és a stíluskorlátokat semmibe vevő, de alapvetően a 60-as évek cseppet sem józan művészetére, zenéjére és fi lozófi ájára épül. A 60-as évek eseményeit a pszichedélia festette színesre. A Fuzzbox zenéjére is ez a korszak volt a legnagyobb hatással: a Led Zeppelin stoner rockja találkozik Jimi Hendrix és a Pink Floyd csodálatos pszichedéliájával, mindez néhol a Red Hot Chili Peppers agresszív felfogásmódjában eljátszva, és ez az egész nyakon öntve John Mayer-es poppal, néhol Stevie Wonder-féle ősfunkkal. 17 órakor Save Ass – rockörvény. A Save Ass a 2001- ben Szentgotthárdon alakult Knight Riders zenekar utódja. Fesztiválok, motorostalálkozók rendszeres fellépői. 2007- ben névcsere történt, a zenekar innentől Save Ass néven osztja a riff eket. 21 órakor Mokka Tribute – klasszikus rockkoncert. A zenekar célja az 1970-es, 1980-as évek igényes külföldi és magyar rockelőadói zenéjének ápolása, illetve feldolgozása.

Kalandvár – Campus Ludendi

11 órakor Gulyás László vándormuzsikus: Mátyás király – interaktív előadás. 17 órakor Aranykapu zenekar – gyermekkoncert. A zenekar a magyar néphagyományból merítve, különleges hangzásvilággal, az 1–10 éves korosztálynak adja át zenei és anyanyelvi értékeinket. Az interaktív koncerteken zongora, gitár, nagybőgő, harangjáték, cajon, udu és egyéb ritmushangszerek kísérik a nép- és gyermekdalokat, mondókákat.

Thalia kertje

21.30-kor Marek Modzelewski: Koronázás – abszurd játék egy részben. Az Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány előadása, a II. Vallai Péter Kortárs Előadó-művészeti Fesztivál I. helyezett előadása. A kortárs lengyel író darabja a társadalmi elvárásokhoz való kényszeredett igazodás drámája. A szeszélyes játék a férfi -női szerepek hagyományos, illetve modern felfogásának problematikáját boncolgatja. A darab főszereplője Macek, a harmincéves orvos és amatőr fotográfus, akinek az élete zátonyra futott. Alkoholista apja, elsárkányosodott anyja, bigott katolikus felesége, pénz éhes szeretője egyaránt az ő támogatására vár. Van-e kiút a társadalmi konvenciók sűrűjéből? Meg tud-e felelni Macek a mai kor férfi ideáljának? Egyáltalán túléli-e ezt az egészet? Minden kiderül, ha elmegyünk, megnézzük.

Keleti udvar – Savaria mozi árkádja

16 órakor táncbemutatók a misztikus Kelet világából. Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport – Szombathely, Főnix Tánccsoport – Szombathely – hastáncelőadás, Pete Liliána – Lilith, Tácsik Gabriella és a Thara Tánciskola Esztergomból érkezik, Francsics Viktória – Szombathely – indiaitánc-előadás, Mira Orient Art – Szombathely – hastáncelőadás, Nethy – Szombathely – hastáncelőadás, Freya & Inanna – Szombathely – hastáncelőadás, Shamila és ISIS Gyöngyei – Szombathely – hastáncelőadás, Shererah Hastánc – Budapest.

Művészetek utcája

15 órakor Humor és irónia a mai magyar versekben. Fűzfa Balázs és Lutor Katalin előadása. A mai magyar költészet humoros vonulatát mutatja be az irodalomtörténész – sok nevetéssel. Az előadást a Lutor Katalin egyetemi hallgató által megzenésített versek színesítik. 22.30-kor Adiogram Band – popslágerek másképpen. A négytagú zenekar főleg mai és néhány korábbi slágert játszik a popzene műfajából, a rádiókból is ismert dalokat swinges, bluesos vagy éppen bossa novás előadásban. Dalok, amiket hallottál már valahol, csak kicsit másképpen… Céljuk ismert dalokat érdekes és izgalmas formában eljátszani.

Karneváli Civil Korzó – Szent Márton utca

13.30-kor Ritmusállomás Dob iskola – szinkrondobolás híres előadók felvételeire. A Ritmusállomás Dobiskola tanulói oktatójukkal dob nélküli zenei alapokra dobolnak, híres előadók felvételeire, úgymint Michael Jackson, Bruno Mars, Guns N’ Roses, Police, Genesis stb. 17.20-kor Salsa La Vida Tánccsoport – salsa, bachata. Vérpezsdítő latin ritmusok és romantikus hangulat egy műsorban, a szombathelyi Salsa La Vida előadásában. Kubai salsa és dominikai bachata koreográfi át mutatnak be, akrobatikus elemekkel fűszerezve. Közel száz sikeres bemutató, hazai előadók videoklipjeiben háttértáncosként szereplő, többszörösen aranyéremmel és fődíjakkal jutalmazott csapat előadása garantálja a nívós produkciót.

Szultánia Kávéház

16.30-kor Ungaresca Táncegyüttes – Hajdúk tánca. Az Ungaresca Táncegyüttes idén csatlakozik Szultánia fellépőihez, hogy közönségünk a kor magyar táncaiba is bepillantást nyerhessen. Hamisítatlan, korabeli magyar hangulat a mesés Kelet birodalmában. 20 órakor Miraculum. A Westside TSE táncosai Keleti mix című produkciójukkal kápráztatják el Szultánia látogatóit. Modern tánc és hastánc fúziója a mesés Kelet zenéire.

Zsidó udvar és bazár

19 órakor Korponay Zsófi és zenekara – Nina Simone-est. Pelczer Géza – billentyű, Radics Igor – dob, Koller László – basszusgitár. 20.30-kor Holdosi Attila és barátai – Soul-, dzsessz-, bluessztenderdek többek közt Gregory Porter-, Bill Whiters-, Steve Wonder-feldolgozások. Kulhay András – ének, Holdosi Attila – gitár, Horváth Csaba – nagybőgő, Gazdag János – ütős hangszerek, Tomena Ákos – trombita.

Mediterrán udvar

Művészeti Frissítő három napon át: festészeti, plasztikai, zenei és vegyes művészeti program a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium 10. és 11. évfolyamos növendékeivel. Balogh István Péter (festőművész, „utcagaléria”) és Ruzsa Kata (kerámia, korongozás) bemutatója. Napközben: utcazene, kreatív technikák bemutatója; este: zenés fényfestés, vetítés (21 órától); Kutas László szobrászművész kiállítása az Isis Galériában.

ELTE Egyetemi Stand

Az ELTE Savaria Egyetemi Központnak is lesz standja a Savaria Történelmi Karneválon: a megújult Berzsenyi téren, az anyaintézmény épülete előtt. Építőjátékokkal, kvízzel, keresztrejtvényekkel, totókkal, speciális turistakalauzzal, különleges mérésekkel és sok mással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában