Négy új képzés

2019.02.12. 07:00

Ápoló, mentőtiszt, dietetikus és gyógytornász szakirány is választható Szombathelyen

Négy új képzés indul szeptembertől a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Szombathelyi Képzési Központjában.

Tóth Kata

Szimulációs gyakorlat: az elsősegélynyújtás után mentőegység érkezett egy bajba jutott férfihez Fotó: Szendi Péter

Sajtótájékoztatón jelentette be tegnap dr. Oláh András, a PTE ETK dékánja, hogy szeptembertől négy új nappali munkarendű BSc képzéssel gazdagítják képzési kínálatukat Szombathelyen.

A döntés hátterére rávilágítva elmondta: 1989-es megalapítása után jelentős fejlődésen ment keresztül a képzési központ, egy időben a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkezett. A 2007–2008-as nehéz periódus után az elmúlt időszak fejlesztései meghozták gyümölcsüket: dinamikusan fejlődő fázisban van a kar, ahogy a szombathelyi központ is. 2012-ben a város döntést hozott: a középfokú egészségügyi képzés szervezésének feladatával a PTE ETK szombathelyi képzési központját bízták meg. Azóta 300 fölé emelkedett a tanulói létszám.

A dékán ezután a 2019 szeptemberében induló új képzésekről számolt be. Mint mondta, nappali munkarendben ápoló, mentőtiszt, dietetikus és gyógytornász szakirányt hirdettek – az utóbbi kettő teljesen új.

Szimulációs gyakorlat: az elsősegélynyújtás után mentőegység érkezett egy bajba jutott férfihez Fotó: Szendi Péter

Dr. Betlehem József professzor, rektorhelyettes hangsúlyozta: az egyetemek versenyképességének növelése érdekében szükség van az állandó megújulásra. Ez a számokon túl a know-how-ban rejlik, az innováción is múlik, hogy miben tud többet nyújtani egy-egy intézmény. Hozzátette: nemzetközi dimenzióba kell helyezni a magyar felsőoktatást, azon belül az egészségtudományi szegmenst is. Olyan kezdeményezések szükségesek, amelyekben a város, a megye, a régió képes összefogni az egyetemmel, mondta.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház részéről prof. dr. Nagy Lajos főigazgató üdvözölte a bejelentést. Mint mondta, a képzett szakdolgozók hiánya Nyugat-Magyarországon hatványozottan probléma, majd arról beszélt: a szakdolgozók szerepe a kórház munkájában is egyre inkább felértékelődik, a béren kívül munka- és lakhatási körülményeik is fejlődtek az elmúlt években. Az oktatásban pedig mindent elkövetnek, hogy képzett munkatársaik legyenek, teszik ezt saját dolgozók továbbképzésével, másrészt a kórház aktívan részt vesz a PTE képzési központjának munkájában.

Dr. Puskás Tivadar polgármester forradalmi jelentőségűnek nevezte az új képzések beindítását. – Egy város fejlődésében létfontosságú, hogy a felsőoktatása fejlődjön – mondta.

A kormány, valamint a város, a megye és az egyetem vezetése fogott össze, ez vezetett eredményre – erről már dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke beszélt. Az egészségügy fejlesztéséről szólva elmondta: 70 százalék feletti bérfejlesztést kapnak ezekben az években az ápolók, és meghaladja majd a 700 milliárd forintot az az összeg, ami a következő években a magyar egészségügybe áramlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában