utánajártunk!

2018.11.02. 15:46

Nem lehet fogadni szülésznőt januártól Szombathelyen? – megkérdeztük a kórházat

Egy Facebook-poszt szerint januártól megszűnik a szülésznő fogadás lehetősége a szombathelyi kórházban. Utánajártunk, hogy mi igaz a hírből.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

Nem lehet januártól szülésznőt fogadni Szombathelyen, ez a hír terjed péntek óta a Szombathelyi Baba-Mama Facebook-csoportban. A posztot azóta már tucatnyian megosztották és kétszáz fölött van a hozzászólások száma is. A kommentelő anyák és a szülni készülő kismamák túlnyomó része fel van háborodva a hír miatt. A legtöbben úgy vélekednek, ezzel a döntéssel a szülő nőket megfosztják attól a fajta biztonságérzettől, amit egy fogadott szülésznő nyújtani tud, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy szülés közben egy ismerős szakember van az emberrel, vagy egy idegen. Arról nem is beszélve, hogy míg egy fogadott szülésznő nem nagyon mozdul el a vajúdó anya mellől, addig egy ügyeletes – legyen bármennyire is segítőkész – nem teheti meg, hogy csak egyetlen kismamával foglalkozzon.

A hozzászólásokból kiderül az is, hogy a felháborodott kismamák a döntés ellen tiltakozó petíció írását fontolgatják. Több hozzászóló egyébként éppen azt hangsúlyozza, hogy mindegy, hogy van-e fogadott szülésznő, vagy sem, hiszen mindegyik ugyanolyan kedves és felkészült. Mások pedig rossz tapasztalataik okán ugyanezt mondják, csak ellenkező előjellel.

Megkerestük Prof. Dr. Nagy Lajost, a Markusovszky kórház főigazgatóját, hogy erősítse, vagy cáfolja meg a szülésznő fogadás eltörléséről szóló hírt. A kórházigazgató jövő hétre ígért nyilatkozatot a témában, de annyit már most is elárult, hogy a hír ebben a formában nem igaz. Mint elmondta, a jövőben is lehet majd szülésznőt fogadni, csak éppen szabályozott keretek között, azonban hogy ez pontosan mit jelent, és hogyan működött korábban a rendszer, azt nem árulta el.

Információink szerint, a változtatás oka egyébként éppen a szabályozatlanság, és az ebből fakadó felelősség megoszlásának a kérdése. Nem tisztázott ugyanis, hogy az a szülésznő, aki munkaidején kívül a kórházban tartózkodik, pontosan miért viseli a felelősséget. Úgy tudjuk, a szervezett keret azt jelentené, hogy a szülésznők cégbe tömörülhetnének, amivel a kórház szerződne, és így az adózási, biztosítási kérdés is megoldódna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában