800

2017.11.21. 09:00

Nyolcszáz éves lett Gersekarát

Emléktáblát avattak az egykori Törböc település első, immár nyolcszáz éves írott említése alkalmából.

Pogács Mónika

Pászthory Istvánné, Gersekarát polgármestere a jubileumra rendezett ünnepségen a katolikus templomban Fotó: Vincze Kornél

A mára már eltűnt, csak dűlőnévként megtalálható falu nevét az 1217-es vasvári káptalani irat említi. Törböc Gersekaráthoz közeli, később annak részeként számontartott település, településrész volt.

– Tősgyökeres gersekaráti vagyok, de bevallom, erről a településről, településrészről nagyon keveset tudok – mondta Pászthory Istvánné polgármester a katolikus templomban rendezett ünnepség megnyitóján. Átadta a szót dr. Zágorhidi Czigány Balázsnak: – II. András király 1217-ben a vasvári káptalan anyagi javainak védelmében íratta össze annak birtokait. Az oklevél Vas megye középkori történetének egyik legkorábbi részletes forrása, tizenöt település, köztük Törböc első írásos említését tartalmazza – hangsúlyozta a történész.

Pászthory Istvánné, Gersekarát polgármestere a jubileumra rendezett ünnepségen a katolikus templomban Fotó: Vincze Kornél

Hozzátette: az, hogy mikor írták le először egy település nevét, olyan adat, amely fontos a történészek számára, hiszen ehhez tudják viszonyítani kutatásaikat. A helyi identitás, a helyi közösség számára szintén meghatározó. De tudni kell, hogy ezek a falvak az első írásos említésnél jóval régebbiek, történetileg legalább ezerévesek.

Gersekarát nemrég még Gerse és Karátföld volt, a nyolcszáz éves előd, Törböc nevet pedig dűlőnévként ma is őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában