VN-Konyha

2019.01.12. 12:00

Olasz saláta szivárványos zöldségekkel

Márton Tamás és párja, Veronika évekig éltek külföldön, ahol nemcsak megkedvelték, hanem gyakran el is készítették a nemzetközi konyha remekeit. Különösen közel áll hozzájuk az olasz ételek ízvilága.

Tersztyánszky Krisztina

Szép, laktató és finom az olasz saláta

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Talán sokunkban él egy olyan rossz beidegződés, miszerint ami olasz, az csak tészta lehet, lehetőleg paradicsomszósszal. Íme álljon itt egy olyan étel, amiben sem tészta, sem paradicsomszósz nincsen, viszont nagyon finom! Tulajdonképpen ez egy saláta, megpakolva a nyers és párolt zöldségfélék szivárványszín kavalkádjával. Nyugodtan fogyaszthatjuk főételként is, nem maradunk éhesek. Egyvalami viszont nagyon fontos: ennél az ételnél komolyan kell venni, hogy két órát pihennie kell a hűtőben, mert a sokféle íz akkor nyeri el a tökéletes harmóniát.

Ezt okvetlenül vegyük figyelembe a készítésnél, az ételt akár már a fogyasztást megelőző napon is összeállíthatjuk.

Rizses nápolyi saláta hat személyre

Hozzávalók: 40 deka hosszú szemű rizs, 10 deka fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva, 10 deka zöldbab, két centis darabokra vágva, 10 deka kimagozott olivabogyó lecsepegtetve, félbe vágva, 10 deka savanyú uborka apróra vágva, egy piros kaliforniai paprika kimagozva, apróra vágva, három evőkanál majonéz, három evőkanál extra szűz olivaolaj, 10 koktélparadicsom negyedelve, 8 keményre főzött tojás, só, frissen őrölt bors, a tálaláshoz 6 deka frissen reszelt parmezánsajtforgács.

Egy nagyobb lábost félig töltsünk meg vízzel, egy evőkanál sóval forraljuk fel. Ebben a bő lében (!) főzzük a rizst addig, amíg fogkemény lesz. Közben néhányszor keverjük meg.

Szép, laktató és finom az olasz saláta
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ekkor adjuk hozzá a borsót és a zöldbabot és még két percig főzzük. Tésztaszűrőben hideg folyóvíz alatt mossuk át és – egy tálra helyezve – hagyjuk jól lecsepegni.

Aztán egy nagyobb, lapos tálra terítve tegyük hűtőbe. (A rizs főzési ideje a minőségtől függően változhat, vegyük figyelembe a csomagoláson levő utasításokat.)

Az összes többi hozzávalót – a parmezán és a kemény tojás kivételével – helyezzük egy mély üvegtálba és óvatosan forgassuk össze. Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, keverjük össze és műanyag fóliával letakarva tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Félóránként keverjük meg a salátakombót.

A tervezett tálalás előtt húsz perccel vegyük ki a rizst és a salátakeveréket a hűtőből, és a kettőt elegyítsük össze. Hámozzuk meg és vágjuk negyedekbe a főtt tojásokat és helyezzük el a salátakeverék tetejére.

Végül az egészet szórjuk meg a parmezánforgácsokkal, de ezt a műveletet ki-ki a saját tányérjára szedett adaggal is bátran elvégezheti.

Mivel viszonylag ritkán fogyasztjuk a rizst hidegen, nem árt, ha néhány biztonsági előírást figyelembe veszünk. A megfőzött rizst a lehető legrövidebb időn, legkésőbb egy órán belül hűtsük le, hogy mindenképpen elkerüljük az esetleges kórokozók elszaporodását.

A hűtést pedig gyorsíthatjuk hideg folyóvizes öblítéssel, illetve azzal, ha a rizst szétterítjük egy lapos tányéron. Figyelem: soha ne tegyük be a salátát a hűtőbe addig, amíg nem hűlt ki teljesen.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában