Szakmai nap

2017.12.05. 20:08

Önkéntes segítőkre mindig szükség van

Az önkéntesség világnapja alkalmából kedden szakmai napot szervezett a Vas megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH). Átadták az Év Vas Megyei Önkéntese 2017 díjakat. 

Tersztyánszky Krisztina

Öt egyéni elismert volt, a szervezetek közül pedig a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete kapta az Év Vas Megyei Önkéntese 2017 díjat. Fotó: Nagy Jácint

Fotó:

Az informális szakmai napra egyrészt a közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalokat hívtak, másrészt az önkéntes munka szervezésében szerepet vállaló oktatási és szociális intézmények, civil szervezetek képviselőit. Az előadások célja az önkéntesség lehetőségeinek, a jó gyakorlatoknak a megismertetése volt.

Öt egyéni elismert volt, a szervezetek közül pedig a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete kapta az Év Vas Megyei Önkéntese 2017 díjat. Fotó: Nagy Jácint

Mindjárt elsőként egy lendületes fiatal előadását hallhatták a résztvevők. A gersekaráti Pászthory István az ELTE SEK hallgatója, aki saját tapasztalatai alapján beszélt az EVS-program által kínált nemzetközi önkéntességi lehetőségről. Finnországban eltöltött napjairól még a program szünetében is érdeklődve kérdezgették a diákok.

A továbbiakban több szervezet mutatta be, náluk milyen lehetőség nyílik az önkéntes tevékenységre. A Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetét Bogdán Iván megyei igazgató mutatta be. Elmondta: mind a véradásszervezésben és az elsősegélynyújtásban, mind az adománygyűjtésben nagy hasznát veszik a fiataloknak. Részvételükkel biztosítják például évek óta számos nagyrendezvényen az elsősegélynyújtó ügyeletet. Érdekes tényekre világított rá Nemesné Ley T. Regina, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ önkéntes koordinátora. Elmondta: az intézményeikben lakó idős és fogyatékos emberek egyaránt szívesen fogadják a kintről érkező látogatókat, akár egy szép ünnepi műsort hoznak, akár kézműves-foglalkozást szerveznek, vagy csak leülnek az ágyuk szélére imádkozni, beszélgetni. Jó lehetőség ez a diákoknak, hogy megismerjék az itt dolgozók munkáját, eldöntsék, kívánnak-e majd ilyen területen dolgozni.

Az Év Vas Megyei Önkéntese 2017 díjat szervezet kategóriában a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete érdemelte ki. Egyéni díjat Erős Klára, a Karitász, Ambrus Tivadarné, az Evangélikus Diakóniai Központ, Kila Krisztina, az Új Nemzedék, valamint Szijj Laura és Tököly Fanni, a Fekete István Állatvédő Egyesület önkéntese vehette át Gorza Norberttől, a CSEÖH irodavezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában