Mesteri másolatok

2019.03.11. 07:36

Ördögh László-emléktárlat a Jurisics-vár lovagtermében

Az 1808 és 1898 között élt nagy mesterek – Van Gogh, Monet, Toulouse-Lautrec – munkáinak másolatai a lovagteremben március végéig látható festmények – egytől egyig Ördögh László festőművész alkotásai.

Tóth Kata

Hannelore Birnmeyer – mögötte A szarka Fotó: Unger Tamás

Ördögh László 1985-től Cákon élt, a nagymarosi művészkörhöz tartozott, a zsennyei alkotóház visszatérő vendége volt. Az ő tiszteletére szervezett kiállítást a Kőszegi Művészeti Egyesület.

Monet A szarka című festménye a Musée d’Orsay múzeumban található Párizsban. Ördögh László is ott láthatta, lefényképezte, hogy később lemásolhassa sok más képpel együtt, amelyeket utazásai során látott.

Hannelore Birnmeyer – mögötte A szarka Fotó: Unger Tamás

A mesteri másolat most kiemelt helyet kapott a kőszegi kiállításon – Hannelore Birnmeyer a 2007-ben elhunyt művész házában látta viszont, amikor özvegyét, Janz Máriát meglátogatta Cákon. – Közel jutott a művet készítő mesterekhez, érezte, hogyan látták a világot a kép ötletének megszületésétől az elkészültéig. Tudta, hogyan építik fel a képeket, különös kegyelmet kapott – méltatta köszöntőjében Ördögh Lászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában