Összefogás

2019.07.16. 11:00

Örömóda vagy tűzijáték? – Az orgona után a parókia újulhat meg Olaszfán

Már visszaszámolnak Olaszfán: egy hónap múlva lesz az orgona­avató. Óriási összefogás és ugyanilyen nagy munka után szólhat ismét a Szent Miklós-templom orgonája. És éppen csak lezárják az egyik nagy feladatot, kezdődhet a másik, a plébániaépület megmentése.

Bakos Ágnes

Brandné Szabó Ildikó egyelőre „nem hivatalosan” szólaltatta meg a hangszert

Fotó: Bakos Ágnes

Egy hónap múlva, augusztus 14-én szólal meg ismét „hivatalosan” az olaszfai Szent Miklós-templom orgonája. A 137 éves hangszer teljes renováláson esett át, Albert Miklós aranykoszorús orgona­építő-mester hozta helyre az orgonát, amelyből nem hivatalosan már kicsaltak egy-egy hangot. Nemrégiben Brandné Szabó Ildikó próbálgatta a hangszert – azt mondta, óriási élmény. Aztán már szinte hazajáróként betért a templomba Rákász Gergely orgonaművész. Videót tett közzé a hangszerpróbáról: abban azt kérdezi, hogy mi csendüljön fel először a megújított hangszerből. Örömóda vagy tűzijátékzene is szólhat. – Mindegyik passzol az orgona első nyilvános megszólalásához – fűzte hozzá az orgonaművész.

Bemutatta a hangszert, például azt, hogy nagyon kicsi a pedálja, és a G hang „nincs a helyén”, természetesen nem koncert­orgonának készült. A mechanikus traktúrákat is mutatta: az orgonasípokat hogyan nyitja ki a hangszer rendszere, ez a szakértő orgonista szerint is lenyűgöző. Hogy végül mi lesz repertoáron, és az hogyan szól majd, azt augusztus 14-én hallhatja a közönség. Várhatóan a felújítást segítő síptulajdonosok, adományozók is ott lesznek. Merthogy a pályázaton nyert hatmillió forintot online árveréssel egészítették ki, az orgona sípjait egyesével „áruba bocsátották”, az így befolyt összegből finanszírozták a hangszer és a teljes karzat felújítását.

Brandné Szabó Ildikó egyelőre „nem hivatalosan” szólaltatta meg a hangszert
Fotó: Bakos Ágnes

Ugyanis az orgona környéke is megújult, még a karzatra vezető lépcső is új, masszívabb és szebb lett a Szent Miklós-­templomban. Az or­gona­sípokon pedig természetesen ott van az örökbefogadók neve.

És éppen csak lezárja ezt a fejlesztést az olaszfai katolikus közösség, máris látszik a következő, legalább ilyen nagy feladat: a Magyar Falu Programban csaknem húszmillió forintot nyertek. Azt a 33 éve üresen álló plébániaépület megmentésére fordítják, keresztény közösségi tér lesz az átalakítással. Mérföldkő a felújítás, és régóta tervezte a közösség.

Egykor dr. Littván Sándor plébános készíttette, dr. Gyürki László pápai prelátus, Olaszfa korábbi plébánosa bővíttette – most pedig funkciót kaphat, ismét használatba veheti a helyi közösség. A végül sikeres pályázatot a Szívügyünk Olaszfa Egyesület tagjai készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában