Jöhetnek, költhetnek a sólymok

2019.02.22. 10:00

Összkomfortos műfészkek Vas megyében – a széltől is óvják őket

Tíz műfészket kapott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a Mavir Zrt.-től, hogy biztonsággal költhessenek a villanyoszlopokat otthonul választó madarak. Az ország más területein bevált a műlakás, remélik, itt is sikere lesz a sólyomfélék körében.

VN

Alumíniumból készültek a műfészkek, már lakhatók

Fotó: VN/ŐNPI

Nem kérdés, hogy szükség van a nagyfeszültségű villanyoszlopokra: az embereknek az áramellátás miatt, és persze egyes madaraknak jól jön a magaslat a fészkelés miatt. Ha viszont nem tud fészket rakni az oszlopon a madár, az senkinek nem jó: az áram-ütött állat elpusztul, miközben áramkimaradást okoz. Éppen ezért telepít alumínium műfészkeket, költőládákat a Mavir Zrt. az oszlopokra szerte az országban. A program annyira sikeres, hogy napjainkra a magyarországi kerecsensólyom-állomány 80 százaléka ilyen kihelyezett műfészkekben költ és már a terjeszkedő vándorsólyom is használatba vette azokat – összegezte beszámolójában Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

Alumíniumból készültek a műfészkek, már lakhatók
Fotó: VN/ŐNPI

Vas megyét a legnagyobb teljesítményű és egyben legmagasabb, mintegy 45 méteres oszlopok a Csánig–Szombathely–Győrvár vonalon szelik ketté. A nemzeti park szakemberei úgy látták, itt is szükség lenne műfészkekre – ezért keresték meg a szolgáltatót. A társaság tíz darab műfészket hozott és szakembereik helyezték ki a ládákat a kijelölt helyekre. Az osztályvezető részletezte: a 60 centiméter élhosszúságú alumínium kockák kialakítása a tapasztalatok szerint megfelel a kisebb és nagyobb testű sólyomféléknek is. A „fészekrakásnál” figyeltek arra is, hogy a zárt oldalak az uralkodó szélirány felé nézve védjék a jövőbeni fészekaljakat. A láda összkomfortos, legalábbis a madarak szempontjából. A kilátás pedig páratlan, bár ez kevésbé szempont a sólyomféléknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában