Az FTI zenei csemegét kínált

2019.09.22. 20:38

Pannon ősbemutató a Bartók Teremben

Csemegével örvendeztette meg tegnap este a Bartók Terem közönségét a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. A Pannónia hangjai című műsor első részében a spanyol Alberto Roque Santana oratóriumának világpremierjét hallhattuk.

Tersztyánszky Krisztina

Pannon szellemben a Bartók Teremben, a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A közönséget prof. dr. Miszlivetz Ferenc, az intézet igazgatója köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a kőszegi szellemi központtól, amely kutatásait a tudományterületek összekapcsolásával végzi, nem idegenek az alkotóművészetek. Az oratóriumot ihlető vers szerzője az első magyar költő, aki Pannóniát önazonossága fontos részének tekintette, s a Janus Pannonius-költemény most veszprémi kezdeményezésre, Pécs és Szombathely összefogásával kaphatott új hangokat.

 

A magyarországi kötődésű spanyol zeneszerző a THRENOS (annyit tesz: halotthoz szóló óda) című oratóriumát Janus Pannonius Siratóének anyjának, Borbálának halálára című versére írta. A verset elöljáróban Jordán Tamás szavalta el, a zeneművet a Savaria Szimfonikus Zenekar adta elő a pécsi Mecsek kórus közreműködésével. Vezényelt: Balatoni Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában