felfrissül

2018.08.03. 14:00

Pár éven belül ismét élettel telik meg a szentgotthárdi Várkert

Két-három éven belül felfrissült, a tervek szerint újjáéledő és sokszínű élővilág várja majd a rekonstrukció befejeztét követően a Várkertben a szentgotthárdiakat, és a városba látogató turistákat – hangzott el azon az interaktív sétán, amit a minap tartottak a Várkertben.

Civil/Horváth R. László

Sok volt az érdeklődő, mintegy félszázan mentek el a találkozóra Fotó: Horváth R. László

Vas megye egyik legnagyobb egybefüggő, településen belül levő zöldterületének rekonstrukciója nem kis feladatot ró a szakemberekre. Hiszen a több mint nyolcszáz évvel ezelőtt megálmodott és elkezdett „szabadidő, és mezőgazdasági park” a mai napig nem épült ki. A ciszterek által 1184-ben megtervezett és letett alapokat kell a modern kor igényeinek megfelelően kivitelezni.

Július utolsó munkanapján kora este szokatlan módon nyilvános látogatást hirdetett meg az önkormányzat, hogy minden érdeklődő számára világosak legyenek a felújítással kapcsolatos tervek, fejlesztések. Nem is hiába: a fülledt meleg idő ellenére mintegy félszázan jöttek el a meghirdetett időpontban. A várkerti barangolás megkezdése előtt Huszár Gábor polgármester köszöntötte a megjelent érdeklődőket. Elmondta: a folyamatos, és sikeres pályázatoknak köszönhetően tovább épül-szépül és alakul a város kulturális és szabadidős központjának kialakítása. Egy remélhetőleg sikeres pályázatnak köszönhetően a Várkert oldalához kapcsolódó, hajdan oly népszerű kultúrház kertjének a megújításába is belefog a város.

Csuk Ferenc helytörténeti kutató történelmi visszatekintésében emlékeztette a jelenlévőket, hogy Szentgotthárd történelme során több esetben is a tűz martalékává lett. Modern kori történelme pedig nem igazán kedvezett a város gyöngyszemének tekinthető barokk kertnek. Az államosítást követően pedig még inkább háttérbe szorult a rendkívül értékes terület, a várkert turisztikai értéke, a zöld park szinte eltűnt az idelátogatók szeme elől.

Sok volt az érdeklődő, mintegy félszázan mentek el a találkozóra Fotó: Horváth R. László

Kiss Gábor, a város főépítésze egy tiszafa alá fektetett térképen vázolta a jelenlévőknek az elvégzendő munkák ütemtervét. Elmondta egyebek között azt is: A Várkert bejáratának közelségében, bokorszerűen visszanyesett tiszafa az egyetlen olyan növény, amely még emlékeztet az egykor volt tervekre. – A helyi védettséget élvező terület rekonstrukciójának sikere nem jelentkezik azonnal – mondta el a látogatóknak Kiss Gábor. – A növényeknek ugyanis idő kell, hogy „be­lakják” a területet, ami majd mintegy két, két és fél év múlva válik csak láthatóvá.

Kérdésünkre válaszolva a szakember elmondta, hogy a munkálatok szükségképpen fakivágással is járnak. Az elöregedett és megbetegedett fák egy részét már kivágták, helyettük előnevelt fákat ültetnek el. A természetvédelmi hatósággal együttműködve kijelölték azokat a fákat is, amelyeken madarak fészkelnek, ezeket csak a fiókák kirepülése után fogják kivágni. A jelenlévők közül többen aggódva kérdezték, lesz-e cserjés rész is a kertben, amely biztosítja a korábbi, madarakban gazdag élőhely létrejöttét? A főépítész válaszában elmondta: kilencszáz darab, sokféle fajtájú, környezethonos bokrot telepítenek a rekonstrukció során. Ennek kö­szönhetően ismét megcsodálhatók lesznek a rőzse- és örvös galambok Szentgotthárd szívében.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!