Pályázat

2019.06.03. 07:00

Rábatótfalui emlékmű: különleges technikával újul meg

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan megszépül a rábatótfalui első világháborús hősi emlékmű. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2,5 millió forintot ad a restaurálásra.

Civil/Horváth R. László

Kontur András ás Ámmer Gergő restaurátorok Papp Bálint ügyintézővel az emlékműnél

Fotó: VN/HRL

Az 1923-ban felszentelt emlékmű felújítását a jelenleg ismert legmodernebb technikával Kontur András és Ámmer Gergő szobrászművészek végzik. Kontur András 2007-ben részt vett abban a nagyszabású – és komoly szakmai felkészültséget bizonyító – művészi feladatban, amelynek során a Budapesti Műszaki Egyetem főhomlokzatának 1945-ben megsemmisült monumentális méretű, allegorikus kőszobrait rekonstruálták és állították fel újra az eredeti helyükre. Ámmer Gergő 56-os emlékművét pedig, amely korszerű megvilágításban állít emléket a forradalmi eseményeknek, Kondorfán láthatják az érdeklődők.

A ma már Szentgotthárd részét alkotó, szlovének lakta település történetébe visszatekintve megtudhatjuk, hogy a Szent Flórián tiszteletére épült templom mellé 96 évvel ezelőtt állított emléket 38 világháborús hősének Rábatótfalu lakossága. Kallós Ede világháborús emlékművét, amely nagy részben az Amerikába kivándorolt Rába-vidéki szlovének (vendek) adományaiból épült, 1988-ban restaurálták. A szentgotthárdi képviselő-testület az elmúlt évben többször kereste a lehetőséget a településrészen lévő emlékmű állagának megóvására.

Kontur András ás Ámmer Gergő restaurátorok Papp Bálint ügyintézővel az emlékműnél
Fotó: VN/HRL

Kontur András és Ámmer Gergő restaurátorok elmondták: olyan anyaggal kezelik, és állítják vissza eredeti szépségében az alkotást, amely hatékonyabban ellenáll az időjárási körülményeknek. A „kő a kőben” technológia lényege, hogy nem kell több zsáknyi homok és mészkő, valamint cement a felújításhoz. A korszerű eljárás során a hegykövet atomjaira bontják, amelyből egy kaniszternyi bőven elég (természetesen a megfelelő adalékanyag hozzáadásával) egy ekkora szoborcsoport legapróbb hibáinak javításához.

Papp Bálint, a szentgotthárdi önkormányzati hivatal stratégiai és fejlesztési ügyintézője elmondta, az első világháború áldozatai előtt tisztelgő emlékmű restaurálását június közepéig fejezik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában