Szent Márton

2017.11.21. 21:25

Sikeres küldetés: hazavitték Moldovába a több száz éves, különleges oltárképet

SZOMBATHELY Márton-napon került vissza a Szombathelyen restaurált oltárkép oda, ahol egykor Szent Márton tiszteletét hirdette: a csángó-magyar Forrófalva fakápolnájába. A nagy utazásról Feiszt György és Orbán Róbert beszélt a Siker Könyvtárban. Mai tudásunk szerint Forrófalva a Márton-kultusz legkeletibb pontja.

Ölbei Lívia

Hazatérés. Középen Feiszt György a restaurált Márton-képpel Fotó: Orbán Róbert

„(...) Ha szeretnénk a szemébe nézni, el kell látogatnunk Moldovába, a Szeret partjára: a festmény a novemberi Márton-ünnepre visszakerül eredeti helyére” – írtuk néhány héttel ezelőtt (október 26-án) a Vas Népe Hétvége mellékletében. A „visszakerül” most már múlt idő: a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi tanácsának elnöke, Orbán Róbert és a tanács munkájában szerepet vállaló Feiszt György személyesen teljesítették a küldetést, Márton-napra visszavitték a Márton-képet Romániába, a Szombathelytől körülbelül ezer kilométernyi távolságra fekvő moldovai Forrófalvára. A nagy utazásról a Siker Könyvtárban adtak számot.

Ahogy Feiszt György fogalmaz: mintha Szent Márton tartotta volna fölöttük a köpenyét – már csak azért is, mert jótékony novemberi napsütés fogadta és kísérte őket mindvégig. Székely János megyés püspök áldásával indult el haza a minden bizonnyal több száz éves Márton-kép, amely keret nélkül, összehajtva, erősen megrongált állapotban került Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor kezébe. De csak azért, hogy – a restaurátor szakértelmének grátisz bevetésén túl a Rumi Rajki Kör támogatásának köszönhetően – újra épségben térhessen vissza abba a temetői kápolnába, ahol egykor látható volt.

Hazatérés. Középen Feiszt György a restaurált Márton-képpel Fotó: Orbán Róbert

A nagyszabású szabadtéri szentmisén mintegy ezer ember jelent meg – sokan virággal –, mindenféle „rászervezés” nélkül az általuk is most felfedezett Márton tiszteletére. Az utazók állítják: ritka felemelő élmény volt. A több szempontból különleges Márton-festményről az eseményre szentkép is készült, a hátoldalán három nyelven – románul, latinul és magyarul – olvasható: „Szent Márton, könyörögj érettünk!” A Márton-kultuszt tüzetesen ismerő Orbán Róbert hangsúlyozza: a forrófalvi festmény az európai Márton-kultusz legkeletibb bizonyítéka; legalábbis a mai tudásunk szerint.

Mindenesetre hazafelé a csíkszépvízi (Hargita megye) örmény katolikus templomban felfedeztek valamit, illetve valakit: az oltárképről váratlanul Szent Márton nézett le rájuk. Vagy mégis a perzsákkal küzdő örmény Szent Vártán? Az attribútumok Mártonra utalnak. Újabb rejtély, amely tisztázásra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában