Minden hüllőfaj védett Magyarországon

2019.06.12. 07:00

Sikló okozott riadalmat a kőszegi gyárban? – Vas megyében nincsenek mérges kígyók

Megyénkben nincsenek mérges kígyók és a siklók is inkább kerülik az ember közelségét. Az lenne a cél, hogy megtanuljunk békésen élni ezekkel az állatokkal.

Lakosi Gabriella

Kóródi Blanka a Bechtold István látogatóközpontban kiállított vízisiklót mutatja

Fotó: Horváth Balázs

Névtelen olvasói levélből értesültünk arról, hogy hüllőket találtak a dolgozók a kőszegi kábelgyárban. A kígyók a bejelentő szerint egy Tunéziából érkezett dobozból másztak ki – a dolgozók pedig rettegnek. Hamar kiderült, ártalmatlan siklókról van szó.

Megkerestük az ügyben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát, hogy megtudjuk, mit tehetünk akkor, ha ilyen állattal találkozunk. Kóródi Blanka természetvédelmi tájegységvezetővel a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban találkoztunk.

Elmondta: a környéken nem ez volt az első eset, néhány hete a nemezgyárban találtak siklókat. Ekkor is azt hitték az ott dolgozók, hogy kígyókkal van dolguk, de hamar bebizonyosodott, hogy tévedtek.

Kóródi Blankától megtudtuk, ezek az állatok szeretnek valahová elbújni. Kövek alá, farakásokba mennek, mert ott érzik magukat biztonságban. Vas megyében egyébként nincs olyan kígyófaj, ami az emberre veszélyt jelentene – hangsúlyozta.

Zala és Somogy megyében fordul elő keresztes vipera, ami egy mérges kígyó, de a mérge nem túl erős, könnyen kezelhető. Megyénkben gyakori a vízisikló és az erdei sikló. A két állatot úgy különböztethetjük meg egymástól, hogy a vízisikló fején egy sárga, félhold alakú folt látható. Ezek nőhetnek meg a legnagyobbra, bizonyos példányok akár a másfél méteres hosszt is elérhetik, de nem ez a jellemző. Az átlagos méretük körülbelül egy méter, de sokakban ez is félelmet kelthet – mondta a természetvédelmi szakember.

Hozzátette: – Ezen kívül még a vízközelben élő kockás siklóval és a napos helyeket kedvelő rézsiklóval találkozhatunk térségünkben. A másik olyan állat, amit sokan kígyónak vagy siklónak néznek, az a lábatlan gyík, szintén teljesen ártalmatlan.

Kóródi Blanka a Bechtold István látogatóközpontban kiállított vízisiklót mutatja
Fotó: Horváth Balázs

A legtöbb hüllő kerüli az embereket, inkább eliszkol. Az itt élő fajok között a „legagresszívebbnek” számító erdei sikló is csak akkor támad, ha megfogjuk. Ha nem piszkáljuk, inkább menekülőre veszi. Harapása nem veszélyes, nem is túl fájdalmas, de a helye begyulladhat egy kicsit – tudtuk meg Kóródi Blankától.

Minden hüllőfaj védett Magyarországon, a siklót ne üssük agyon, ne bántsuk! – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint lakásból, zárt helyről akár egy seprűvel is kiterelhetjük a kéretlen látogatót. Az állat megjegyzi a „zargatást”, nem fog visszamenni oda, ahonnan elkergették. Ez főként akkor jellemző, ha telelőhelyet keresnek. – Az embernek van egy rossz tulajdonsága, hogy mindenbe bele akar avatkozni – véli a szakember. – A civilizáció túl nagy teret hódít, pedig élhetnénk egymás mellett békésen. A sikló ráadásul nagyon hasznos lehet a kertben, ezért se bántsuk! Összeszedi a csigát, a pockot, az ízeltlábúakat és a rágcsálókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában