Sok ezer ausztriai magyar munkavállaló sorsa kérdéses

Az, hogy pontosan mi vár az ausztriai munkavállalókra, egyelőre kérdés, hiszen a helyzet nálunk is, Ausztriában is percről percre változik, de sok helyen már döntés született. Több osztrák munkáltató arra kéri a magyarokat, maradjanak kint, elszállásolja őket.

Vas Népe

Kósi Ferenc ausztriai munkavállaló, 20200315, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Egy húskészítményeket forgalmazó százfős osztrák családi vállalkozásnál sofőr a szombathelyi Kósi Ferenc. Az Oberwart melletti gyárban a cégtulajdonos és magyarországi alkalmazottai is folyamatosan követték az utóbbi napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket, intézkedéseket. Több szempontból sincsenek könnyű helyzetben, munkavállalóik 80-90 százaléka magyar, és mától bezárnak az éttermek, amelyeknek beszállítói. – Egymásra vagyunk utalva, mi a cégre és a cég is ránk. Ha nem dolgozunk, nincs, aki termeljen, kiszállítson. Igaz, az olaszországi fuvarokat már két hete leállították, de így is viszünk árut éttermek, szállodák konyháiba Ausztriában és Magyarországon is, igaz, sok megrendelést a napokban visszamondtak – ezt már Kósi Ferenc mondja.

A főnöke már múlt héten felvette a kapcsolatot szállodákkal, panziókkal, hogy szükség esetén odaköltöztesse az alkalmazottait. Előtte mindenkitől megkérdezte: vállalja-e, hogy ideiglenesen Ausztriában marad, ha úgy alakul a helyzet. Ferenc 12 éve náluk dolgozik, tegnap úgy döntött, hogy marad. Emberséges és rugalmas a főnöke, Stegersbachban foglalt szállást a sofőrnek. Egy céges dokumentummal is ellátta, ami azt tanúsítja, hogy az élelmiszeriparban dolgozik, szükség van a munkájára. A felesége is Ausztriában dolgozik, részmunkaidőben, úgy beszélték meg, ő marad a gyerekekkel otthon.

Kósi Ferenc napokkal ezelőtt bekészítette az autójába az utazótáskáját a személyes holmijával Fotó: UT

Egy kőszegi masszőrrel is beszéltünk: ő egy ötcsillagos burgenlandi spa szállodába járt ki hetente több alkalommal. A múlt csütörtöki napját már lemondták arra hivatkozva, hogy gyenge a foglalás, pénteken úgy határozott a szálló vezetése, hogy hétfőtől lezárják a hotelt előreláthatólag hat-nyolc hétre. A hétvégi munkát ki-ki elvégezhette, de következmények nélkül dönthetett úgy is, hogy nem megy ki dolgozni. Akikkel személyesen már nem találkozott a menedzsment, azoknak üzentek, vigyázzanak magukra, a legfontosabb az egészség.

Tudunk olyan ausztriai munkavállalóról, akinek a cége áprilisig fizetés nélküli kényszerszabadságra küldte az alkalmazottait, és olyan határközeli étteremről is, ahol egyszerűen felmondtak magyar munkavállalóiknak. Egy bécsi autószalonban dolgozó, Ausztriában élő magyartól megtudtuk, hogy náluk az autóértékesítést leállították, egyedül a szerviz működik, de az is csak úgy, hogy a szerelők az ügyfelekkel nem vagy csak a lehető legszükségesebb időtartamra találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!