Több száz látogató

2019.06.17. 09:00

Sült malac meggyes sörrel, tánccal és zenével Pusztacsón

Nyolcadik alkalommal sütötték a malacpecsenyét a falu szívében a több száz látogatót vonzó fesztiválon.

Tóth Kata

Polák Norbert és Kiss Péter a kőszegi ipartestület malacával

Fotó: Ohr Tibor

Végy két kiló süldőmalaccombot, vagdosd be a bőrét: így kezdődnek a szerencsehozó szilveszteri receptek. A pusztacsóiak nagyobbat álmodtak: végy legalább tíz darab 40 kiló körüli pecsenyének valót, pácold be mindet egy héttel a sütés előtt, hívj csapatokat helyből és a térségből, amelyek saját fűszerezéssel, technikával még megbolondítják a piruló csemegét. Az ötlet köré hét éve fesztivál szerveződött, azóta ez a 170 lelkes település nagyrendezvénye.

Pénteken tábortüzet raktak, a szalonnasütés után a Boglya együttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes mozgatta meg az embereket a faluház mögötti téren. Másnap hajnalban nyársra kerültek és órákig csak sültek a malacok. Délben Ágh Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg a rendezvényt, majd fúvósok, néptáncosok, ének- és zenekarok váltották egymást a színpadon. Vacsorára, miután a szakértő zsűri értékelt, kötelező volt a malacsült.

Polák Norbert és Kiss Péter a kőszegi ipartestület malacával
Fotó: Ohr Tibor

A vassurányiak először neveztek, meggyes sörrel locsolták meg a húst az utolsó fél órában. A Lúdas Matyi csapat babérlevél, majoránna, kömény, bors keverékére esküdött, sörbe mártott sült szalonnával kenegették a húst.

A kőszegi ipartestületnél Polák Norbert még a társai előtt is titokban tartotta a tökéletes malacsült receptjét. Bánhatja, aki az idén kihagyta a kóstolást, de jövőre pótolhatja: a hasaaljánál nincs szaftosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában