A Földet, a Jupitert a kézbe!

2019.01.19. 15:00

Szabad az érintés – Vakok és gyengénlátók ismerkedtek a Savaria múzeummal

Vakok és gyengénlátók jártak a Savaria Múzeumban tegnap csoportos tárlatvezetésen, a Múzeumbogár Klub ifjú szakemberei kalauzolták őket a kiállításokon. Lesz viszontlátogatás is.

Bakos Ágnes

Most szabad volt az érintés, sőt. A kőtárban a veterán katona szobránál Nagy Lászlóné Marika és kísérője, Hugi, Talabér Lászlóné

Fotó: Szendi Péter

– Egy hűvös terembe érkezünk, de az űrkutatás már csak ilyen – invitálta vendégeiket Tóth Kálmán múzeumpedagógus a Savaria Múzeum kiállítóterébe. Aztán a gyerekeké volt a főszerep: a Múzeumbogár Klub tagjai tartottak tárlatvezetést a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete tagjainak, tizenketten vállalkoztak a különleges múzeumi sétára. Egy kis csillagászat, egy kis római kor, sok minden belefért. Föld, Jupiter, uralkodó, házasság, hűtlenség,üldözés, márvány, elefántcsont és idol – ezek voltak a hívószavak, amelyek mentén vezették a diákok vendégeiket, mesélte a felkészülésről Tóth Kálmán. – Gyertek ide, kicsit közelebb a Naphoz – így szólt a felhívás, amikor Becze Gábor Tamás kézzel foghatóan bemutatta az égitesteket egymáshoz arányos méretben és távolságban. – Tessenek megfogni a Földünket, ehhez mérjük a többit – hallhatták a résztvevők a hatodikos múzeumbogártól.

Most szabad volt az érintés, sőt. A kőtárban a veterán katona szobránál Nagy Lászlóné Marika és kísérője, Hugi, Talabér Lászlóné
Fotó: Szendi Péter

Tomi kisebb és nagyobb kartonlapokat adott az egyesületi tagok kezébe, érezhették, hogy ha egy 10 centis korong a Föld, ahhoz képest mekkora a többi égitest. – A Jupiter egy gázóriás, ha űrhajóval meg tudnánk közelíteni, átrepülhetnénk rajta úgy, hogy nem találnánk rajta talajt – ezzel a magyarázattal adta körbe a hatalmas Jupiter-korongot Tomi.

Fotó: Szendi Péter

Az űrből a kőtárba vezetett az út: egy veterán katona szobrát érintették, tapinthatták a nem látók, természetesen izgalmas történetét hallhatták közben Tóth Kálmántól. Ahogy haladtak az állomásokon, egyre bátrabbak lettek a múzeumbogarak, örültek kíváncsi vendégeik érdeklődésének. A különleges tárlatvezetés a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete egy nyertes pályázata nyomán valósult meg – mondta el Bősze György, az egyesület elnöke. Érzékenyítő rendezvényt kell, kellett megvalósítani, ebben zajlott a tárlatvezetés. A kapcsolat nem csak egy alkalomra szólt, februárban lesz a múzeumbogarak viszontlátogatása: kihívásokra számíthatnak. – Bekötött szemmel kipróbálhatják a vakok mindennapi nehézségeit, lesz pénzszámolás, zoknipárosítás – sorolta Bősze György. Az utolsó csavar az lesz, hogy uzsonna majd csak annak jut, aki bekötött szemmel el tudja készíteni a szendvicsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában